Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Locatie: Van der Valk Hotel Gorinchem

Infomiddag

Heb jij een passie voor de horeca en wil je samen met je ouders/verzorgers meer ontdekken over de unieke samenwerking tussen het ROC Da Vinci College en Van der Valk Hotel Gorinchem? Kom dan naar de infomiddag op donderdag 18 april (15 – 18 uur). Ontdek en beleef wat wij allemaal in huis hebben. Wij kijken ernaar uit je te ontmoeten! Laat even weten of je komt via onderstaande link.

Aanmelden >>

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een harder werker, enthousiast en je houdt ervan het gasten naar hun zin te maken! Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw ben jij het visitekaartje van het restaurant bij Van der Valk Hotel Gorinchem. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen, genieten van hun bezoek en méér dan tevreden naar huis gaan. Je hebt veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaarstaat. Ook weet je precies welke gerechten op de menukaart staan en welke ingrediënten erin zitten. Na de ontvangst neem je de drankjes op, adviseer je over wijn- en spijscombinaties en serveer je uit. Hierbij werk je nauwgezet en let je op details. Vaak ben je verantwoordelijk voor een wijk of een aantal tafels in het restaurant of op de locatie en beheer je de kassa. Je geeft leiding aan een team van gastheren en -vrouwen en voor vragen ben jij het eerste aanspreekpunt.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw leer je alles over hoe je gasten een geweldige ervaring bezorgt. Je leert hoe je gasten een warme ontvangst geeft, bestellingen opneemt en gerechten uitserveert. Ook doe je kennis op over diverse soorten drank, maak je cocktails en leer je speciale technieken, zoals trancheren en flamberen. Daarnaast leer je rekeningen opmaken en hoe je aan het einde van je dienst de kassa af moet sluiten.

Werken in de horeca kan hectisch zijn. Plannen en organiseren en omgaan met verschillende situaties zijn daarom ook een onderdeel van de opleiding. Ook leer instructies geven en samenwerken met de keukenbrigade.

Vakken Vakken

In de opleiding Zelfstandig werken gastheer/-vrouw niveau 3 leer je tijdens de beroepsgerichte vakken onder andere:

 • Gasten ontvangen
 • Sfeer creëren en onderhouden
 • Bestellingen opnemen
 • Adviseren over het menu
 • Uitserveren van drankjes en gerechten
 • Reserveringen aannemen
 • Afrekenen en werken met de kassa
 • De voorraad controleren en bewaken
 • Inkopen doen
 • Leidinggeven
 • Duits

Er is bij de verschillende onderdelen speciale aandacht voor bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroep specifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Eetcultuur en wensen
 • ondernemend gedrag

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je 4 dagen per week in het restaurant en krijg je één dag les. Dit alles op de locatie Van der Valk Hotel Gorinchem.

Leerbaan Leerbaan

Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk en leer je bij Van der Valk Hotel Gorinchem. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

begeleiding begeleiding

Je bent in dienst bij Van der Valk Hotel Gorinchem en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Samen met de praktijkopleider van het Da Vinci College word je beoordeeld op je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma. begeleiding Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je kunt goed met mensen omgaan, bent zelfstandig en servicegericht. Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw maak je het mensen graag naar hun zin. Deze positieve en dienstverlenende instelling breng je over op je collega’s die je aanstuurt en begeleidt. Je vindt het heerlijk als het lekker druk is en kunt goed omgaan met hectiek. Ook heb je oog voor detail en hygiëne. Of je nu overdag, in de avond of in het weekend moet werken, je bent altijd even vriendelijk.

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Leidinggevende bediening.Ter verbreding kun je ook denken aan de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend kok.

Werken Werken

Na de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, zoals een restaurant, bistro, hotel, vergadercentrum, conferentieoord of luxe (bedrijfs)cateraar. Je werkt meestal onder leiding van een manager.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Het unieke bij deze bbl-opleiding is dat je niet zelf een leerbedrijf hoeft te zoeken. Wij hebben dit voor jou geregeld bij Van der Valk Hotel Gorinchem. Zij zorgen voor een arbeidsovereenkomst.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

ZELFSTANDIG WERKEND KOK

Hospitality > Horeca

Check opleiding

RETAILSPECIALIST

Business > Commercie & Retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.