Welke opleiding past bij mij?

Studiekeuze maken

Veel jongeren vinden het kiezen van een vervolgopleiding best ingewikkeld. Want waar kun je terecht met jouw diploma? Hoe weet je of een opleiding bij je past en wat zijn je kansen op werk daarna? We helpen jou graag op weg bij het maken van een studiekeuze!

Adviesgesprek studiekeuze

Hulp nodig bij je studiekeuze? Ga dan in gesprek met onze loopbaanadviseurs. Je kunt een studiekeuzegesprek aanvragen via onderstaande knop.

Studiekeuzegesprek aanvragen

Adviesgesprek studiekeuze

  Het Da Vinci College gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Hoe we dat precies doen, lees je in onze privacyverklaring.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Adviesgesprek studiekeuze

  Het Da Vinci College gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Hoe we dat precies doen, lees je in onze privacyverklaring.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip 1 Oriënteren

help-question-network Ik heb geen diploma

Je kunt zonder vooropleiding een entree-opleiding (mbo niveau 1) volgen. Bijvoorbeeld als je de middelbare school niet hebt afgemaakt.

school-teacher ik zit op het vmbo

In het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) bereid je je voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Welk mbo-niveau past bij jou?

 • Vanaf vmbo-basis kun je een mbo-2-opleiding (basisberoepsopleiding) volgen.
  Deze leerweg is geschikt voor als je praktisch bent ingesteld.
 • Vanaf vmbo-kader kun je een mbo-3- of mbo-4-opleiding volgen (vak- of middenkaderopleiding).
  Deze leerweg is vooral geschikt als je het liefst kennis opdoet in de praktijk.
 • Vanaf vmbo-gl en tl kun je een mbo-3- of mbo-4-opleiding volgen (vak- of middenkaderopleiding) of doorstromen naar de havo.

school-locker-1 ik zit op de havo

Voor sommige havisten is het mbo de ideale plek om verder te leren. Mbo-opleidingen zijn sterk op de praktijk gericht. Dat betekent dat je vanaf het eerste leerjaar concreet bezig bent met je toekomstige beroepenveld.

Naar mbo met havo-diploma
Met een havo-diploma kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding op niveau 4. Het havo-diploma zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen vrijstellingen kunt krijgen voor vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Mogelijk kun je de studie ook sneller doorlopen. Dat is afhankelijk van je vakkenpakket op de havo, jouw inzet en studiecapaciteiten.

Naar mbo zonder havo-diploma
Heb je je havo-diploma (net) niet gehaald? Of ben je blijven zitten? Ook dan kun je starten op het mbo. Wist je dat je met een overgangsbewijs van 3 havo naar 4 havo al terecht kunt bij een mbo-opleiding op niveau 4? Het mbo kan een goede keuze zijn wanneer jij moeite hebt met de havo of als je nog niet klaar bent voor het hbo.

Voordelen van het mbo

 • Havisten kunnen sommige mbo-opleidingen verkort volgen. Je hebt dan binnen een paar jaar een diploma op zak en kunt eventueel doorstromen naar het hbo.
 • Je krijgt een ov-kaart als je een bol opleiding volgt op het mbo. Ook als je nog geen 18 jaar bent.
 • Door het volgen van een mbo-opleiding in bol of bbl ontdek je snel welke beroepsrichting bij je past.
 • Met een mbo-diploma kun je direct gaan werken.
 • Ga je van mbo door naar hbo? Dan heb jij al praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt met andere studenten in projecten en geleerd om jezelf te presenteren.
 • Met een mbo-diploma kun je meestal direct doorstromen naar alle hbo-opleidingen; in tegenstelling tot het havo-diploma waarbij hbo-opleidingen toelatingseisen kunnen stellen aan profiel- en vakkenpakketkeuze.

Vavo
Bij het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) kun je terecht als je geen vmbo-tl, havo- of vwo-diploma hebt gehaald. Je kunt dan in één of twee jaar via het vavo alsnog je middelbare schooldiploma halen.

school-test-results ik heb een mbo-diploma

Met een mbo-diploma kun je natuurlijk gaan werken. Maar misschien is doorstuderen voor jou wel een betere optie. Met een mbo-niveau 1 diploma kun je door naar niveau 2. En vanaf niveau 2 kun je starten met een niveau 3 of 4 opleiding. Met een diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Zo vergroot je je carrièrekansen!

Tip 2 Informeren & proberen

family-heart Praat met familie en vrienden

Kies voor een studierichting die goed bij je past. Dan zal je de opleiding makkelijker en met enthousiasme doorlopen en kunnen afronden met een diploma. Maar hoe kom je erachter wat goed bij je past?

Allereerst vertelt je profielkeuze misschien al iets over de richting waaraan je kan denken. Kijk ook naar de vakken op school die je leuk vindt en waar je goed in bent. Praat erover met anderen. Met je vrienden, je mentor of decaan en je ouders/verzorgers. Zij kunnen je vast wel wat op weg helpen in je oriëntatie. Wil je meer weten van de praktijk van een beroepsrichting, kijk dan of je een bedrijf kunt vinden waar je een dagje mee mag werken.

ab-testing-browsers Doe een interessetest

Wil je verder op weg geholpen worden in je opleidingskeuze? Dan kun je een studiekeuze- of interessetest gaan doen.

De interessetest op deze website geeft je snel een indruk van de wereld die bij je past.

Op de website ‘Kies mbo’ vind je een uitgebreide interessetest. Handig om daar ook even naar te kijken!

team-meeting-message-question-1 Ga kijken en stel vragen

Heb je al een beter beeld van je opleidingsmogelijkheden? Dan kun je gericht aan de slag om je laatste informatie te krijgen.

Bezoek open dagen en informatiemiddagen – Je krijgt dan een goede indruk van de school en kunt vragen die je hebt over een opleiding stellen aan docenten. Zoals bijvoorbeeld de kans op werk of mogelijkheden tot een vervolgstudie. Kijk hier voor onze open dagen en andere activiteiten. 

Doe mee met een proefles – Veel scholen bieden proeflessen of meeloopdagen aan. Je kunt dan een dagdeel een les volgen of meelopen met een eerstejaarsklas. Dit is een goed moment om de opleiding en de school van binnenuit te ervaren en je kunt gelijk alle vragen stellen die je hebt. Meld je hier aan voor meelopen of proefstuderen!

Spreek met een loopbaanadviseur – Loopbaanadviseurs zijn getraind in het geven van advies over opleidingskeuzes. Weet je niet zeker wat je van een opleiding kunt verwachten, of jouw vakkenpakket aansluit bij de opleidingsrichting, of wil je weten of er een vorm van passend onderwijs mogelijk is? Stel je vragen aan de loopbaanadviseur.

Tip 3 Evalueren

smiley-happy Maak een lijstje met plus en minpunten

Denk ook eens na over wat jij echt belangrijk vindt aan een school. Kijk vervolgens of de studie en de school van jouw keuze aan deze punten voldoen.

Je kunt op je plus- en minpuntenlijstje bijvoorbeeld kijken naar:

 • De sfeer op de school – Is het er gezellig? Kun je er vrienden maken? Voel je je er veilig en geaccepteerd?
 • De leslocatie – Hoe ziet het eruit? Welke indruk heb je van de lokalen?
 • De omgeving – Is er een schoolplein? Kun je in de omgeving naar buiten of wat te eten halen?
 • De reistijd – Hoe kom je er? Hoe lang duurt je reis? Welk vervoersmiddel gebruik je?
 • De begeleiding – Wat vertelt de opleiding over de begeleiding? Kun je aanvullende ondersteuning krijgen als je die nodig hebt?
 • Naast je studie – Biedt de school programma’s naast de opleiding zodat jij je verder kunt ontwikkelen?

Succes met het maken van je keuze!