Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Zelfstandig werkend kok

Locatie: Van der Valk Hotel Gorinchem

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bedenkt steeds nieuwe recepten en smaakcombinaties en wil van koken je beroep maken! Als zelfstandig werkend kok ben je in de keuken bij Van der Valk Hotel Gorinchem als een vis in het water. Je bereidt gerechten voor en maakt ze met smaak af als gasten ze bestellen. Hierbij werk je nauwkeurig, hygiënisch en snel. Je houdt rekening met de (dieet)wensen van jouw gasten. Werken in de keuken kan hectisch zijn. Door intensief samen te werken en duidelijk te communiceren met de koks en de bediening zorg jij ervoor dat het werk soepel verloopt. Als zelfstandig werkend kok beheer je ook de keukenvoorraden, help je mee aan de ontwikkeling van de menukaart en denk je mee over het verbeteren van de kwaliteit.

school-teacher Wat leer je?

Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok leer je creatief en innovatief koken. Je leert nieuwe gerechten ontwikkelen voor op de menukaart. Ook leer je hoe je ze er prachtig uit laat zien. Daarnaast leer je veel over smaken en voedselkwaliteit.

Werken in een schone en opgeruimde keuken is erg belangrijk. Je leert daarom ook hoe je de keuken schoon en hygiënisch houdt. In deze functie leer je ook hoe je mensen moet aansturen en hoe je instructies geeft aan lerende medewerkers. Daarnaast leer je hoe je in de keuken alles soepel en volgens planning laat verlopen. Tenslotte leer je letten op winstgevendheid, door in het menu gerechten op te nemen met een lage inkoopsprijs.

school-test-results Vakken

In de opleiding Zelfstandig werken Kok niveau 3 krijg je beroepsgerichte vakken. Hierin komende onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kennis van ingrediënten
 • (Onderhoud van) keukeninventaris
 • Beheren van de keukenvoorraad
 • Veiligheid en hygiëne
 • Kooktechnieken
 • Voorbereiden van gerechten en componenten
 • Recepten aanpassen
 • Ontwikkelen van nieuwe gerechten
 • Klaarmaken van gerechten
 • Leidinggeven

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroep specifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Eetcultuur en wensen
 • ondernemend gedrag

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend kok werk je 4 dagen per week in het restaurant en krijg je één dag les. Dit alles op de locatie Van der Valk Hotel Gorinchem.

office-outdoors Leerbaan

Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend kok vrouw werk en leer je bij Van der Valk Hotel Gorinchem. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

conversation-speak begeleiding

Je bent in dienst bij Van der Valk Hotel Gorinchem en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Samen met de praktijkopleider van het Da Vinci College word je beoordeeld op je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma. begeleiding Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Koken is jouw passie en je vindt het leuk om steeds weer nieuwe gerechten en menu’s samen te stellen. Daarbij ben je kwaliteitsgericht, maar ook kostenbewust en commercieel. Je werkt zelfstandig en efficiënt en weet je hoofd koel te houden, ook als er veel bestellingen tegelijkertijd binnenkomen. Je kunt goed met mensen omgaan. Werken als de meeste mensen vrij zijn, vind jij geen probleem.

Dit vinden onze studenten

Vier dagen per week werk ik bij een restaurant. Eén dag per week ga ik naar school. Voor mij een goede combinatie!

Thomas
Student bbl

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Leidinggevende team/afdeling/project. Ter verbreding kun je ook denken aan de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw.

office-outdoors Werken

Als Zelfstandig Werkend Kok kun je in de keuken van elk horecabedrijf aan de slag. Van fastfoodbedrijf tot sterrenrestaurant en van vergadercentrum tot hotel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Het unieke bij deze bbl-opleiding is dat je niet zelf een leerbedrijf hoeft te zoeken. Wij hebben dit voor jou geregeld bij Van der Valk Hotel Gorinchem. Zij zorgen voor een arbeidsovereenkomst.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Hospitality > Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.