Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Leidinggevende team/afdeling/project

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij kunt goed met mensen overweg en je bent graag de spin in het web. Als leidinggevende van een team, afdeling en/of project geef je direct leiding aan vijf tot vijftien medewerkers. Je vertelt je team welke werkzaamheden zij die dag gaan uitvoeren. Vaak werk je zelf ook mee. Je stuurt medewerkers aan en coacht hen. Ook houd je in de gaten of de planning en doelen worden gehaald en of de kosten niet overschreden worden. Daarnaast zorg je ervoor dat iedereen goed functioneert en prettig en veilig werkt. Met je opdrachtgever bespreek je welke nieuwe projecten je op moet starten. Vervolgens begeleid je deze projecten. Het inwerken van nieuwe collega’s hoort ook bij jouw werkzaamheden.

school-teacher Wat leer je?

Jij hebt een vakopleiding op niveau 3 afgerond en hebt de ambitie om leiding te geven. In de éénjarige opleiding Leidinggevende team/afdeling/project leer je wat leidinggeven is en hoe je dat op jouw manier kunt aanpakken. Je gaat met verschillende onderwerpen en thema’s aan de slag:

 • Plan- en projectmatig werken
 • Leren toepassen van verschillende leiderschapsstijlen
 • Efficiënt en daadkrachtig leiden
 • Omgaan met lastige situaties en groepsdynamiek
 • Coachen, begeleiden en delegeren
 • Inspireren en motiveren
 • Helder communiceren, luisteren en feedback geven
 • Personeelsbeleid, selectie en werving

De virtuele klas
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je een aantal dagen per week werkt en een dag naar school gaat.

Belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Binnen 1 jaar een officieel mbo-4 diploma (tevens toegang tot het hbo)
 • Maximale koppeling met de dagelijkse praktijk door coaching op de werkplek en uitwisseling van kennis en ervaring met collega’s
 • OCW bekostigde opleiding met subsidie praktijkleren voor de werkgever.
 • Deze opleiding kan (gedeeltelijk) betaald worden uit het STAP-budget.

school-test-results Vakken

De volgende vakken/thema’s komen tijdens de opleiding aanbod:

 • Leidinggeven
 • Personeelsmanagement
 • Managementtechnieken
 • Keuzedelen
 • Projecten

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Persoonlijk profileren
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project werk je een aantal dagen per week (minimaal 16 uur per week) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een dag per week school. De lessen vinden plaats op de locatie Leerpark in Dordrecht.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project werk je een aantal dagen per week (minimaal 16 uur per week) bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij kunt goed met mensen overweg en bent in staat om ze aan te sturen. Je bent sociaal, communicatief vaardig en kunt goed luisteren. Je bent een kei in plannen en organiseren en houdt het gewenste resultaat in het oog. Ook durf je beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Zijn er knelpunten, dan ruim jij deze uit de weg met creatieve en passende oplossingen.

Dit vinden onze studenten

Het is best een pittige studie maar ik hou wel van een uitdaging. Ik heb eerst een creatieve mbo-3 opleiding gedaan en hiermee kan ik straks als projectleider aan de slag.

Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met het diploma Leidinggevende team/afdeling/project op zak kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Integrale Veiligheidskunde, Bedrijfskunde of diverse Management opleidingen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project kun je aan de slag bij bedrijven in verschillende sectoren.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Na elk blok kun je starten met deze opleiding. De startmomenten gedurende het jaar zijn eind augustus, halverwege november, begin februari en in april.

check-double Toelating

Voor de specialistenopleiding Leidinggevende team/afdeling/project heb je een diploma van een mbo-opleiding niveau 3 of 4 nodig.

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

RETAILMANAGER

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.