Terug naar het overzicht

Business

Retailmanager

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je bent sociaal, een natuurlijk leider en verkopen zit in je bloed! Als Retailmanager ben je werkzaam in een (groot)winkelbedrijf. Je hebt de leiding over een vestiging of een afdeling van een grote vestiging. De verantwoordelijkheid voor het succes en de omzet ligt bij jou. Je legt hierover verantwoording af aan het hoofdkantoor.

Beslissingen neem je zelf. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met personeel, winkelinrichting of voorraadbeheer. Je zoekt steeds naar mogelijkheden om de omzet te verhogen en kijkt hierbij naar de lokale behoeften. De artikelen in de winkel presenteer je zo dat de klant er enthousiast van wordt. Klanten ervaren winkelen bij jou als één grote beleving. Daarnaast geef je leiding aan het personeel. Je zorgt ervoor dat er binnen jouw team een goede sfeer heerst en dat iedereen streeft naar een hoge omzet. Houdt een werknemer zich niet aan afspraken, dan spreek je diegene er op aan.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Retailmanager doe je alle kennis en vaardigheden op van managen in een commerciële omgeving. Je leert de goederenstroom en voorraad beheren. Ook leer je het organisatiebeleid uitvoeren en verkoopactiviteiten coördineren. Daarnaast leer je producten aantrekkelijk presenteren. Uiteraard besteden we in de opleiding veel aandacht aan leidinggeven. Je leert collega’s zo aansturen dat ze gemotiveerd zijn om het beste resultaat te halen.

BBL-opleiding
Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je 1 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden, zoals samenwerken, initiatieven nemen, creativiteit tonen en plannen. Uiteraard word je hierbij goed begeleid. De kennis die je voor je werk nodig hebt wordt op school aangeleerd. Een docent die het vak kent brengt je dit bij.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Vakken Vakken

In de opleiding Retailmanager krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Commercieel management
 • Personeelsmanagement
 • Recht
 • Bedrijfseconomie
 • Goederenverwerking
 • Verkopen

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Voorbereiding hbo
 • Internationaal overbruggen

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Retailmanager werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Gorinchem. Op de locaties is de sfeer gemoedelijk en heb je les van docenten die je persoonlijk kennen.

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailspecialist leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Retailmanager werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent een echte manager. Hard werken is voor jou geen probleem. Je bent gedreven en ondernemend en je neemt verantwoordelijkheid voor je winkel en genomen beslissingen. Leiding geven aan je team vind je leuk en gaat je natuurlijk af. Je bent sociaal vaardig en weet mensen te motiveren. Na al dat harde werken kun je ook genieten van het resultaat dat je hebt bereikt.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Door de steeds verdere opkomst van e-commerce zijn er grote veranderingen gaande in de Retail. Naast de moeilijkheden die sommige retailbedrijven ervaren, brengt het andere veel moois. Het vervagen van grenzen bijvoorbeeld biedt kansen op andere markten. Als je voor dit vak kiest dan is het belangrijk dat je flexibel bent. In de avond en in het weekend werken is altijd al iets geweest dat er bij hoort. Maar de 24/7 economie maakt werktijden nog flexibeler.

Dit vinden onze studenten

Het lijkt mij leuk om later te werken als bedrijfsleider in een winkel van een bekend merk. Tijdens mijn stage en praktijkopdrachten doe ik al veel ervaring op.

Student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Retailmanager kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel of elektronicawinkel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Als je de opleiding Retailmanager succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

 • Small Business en Retail Management
 • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Ondernemer handel

Commercie & retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.