Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Retailmanager

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Leg je makkelijk contact met klanten, durf jij je medewerkers aan te spreken op een positieve manier en ben je ondernemend? Dan is de opleiding Retailmanager echt iets voor jou. Als Retailmanager kun je overal en voor alles in de winkel ingezet worden. Je hebt de leiding over een vestiging of een afdeling van een grote vestiging. De verantwoordelijkheid voor het succes en de omzet ligt bij jou. Je legt hierover verantwoording af aan het hoofdkantoor.

Beslissingen neem je zelf. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met personeel, winkelinrichting of voorraadbeheer. Je zoekt steeds naar mogelijkheden om de omzet te verhogen en kijkt hierbij naar de lokale behoeften van de markt. De artikelen in de winkel laat je zo presenteren dat de klant er enthousiast van wordt. Wil je klant een aankoop doen, dan reken je met de klant af.

Daarnaast geef je leiding aan het personeel. Je zorgt ervoor dat er binnen jouw team een goede sfeer heerst en dat iedereen streeft naar een hoge omzet. Houdt een werknemer zich niet aan afspraken, dan spreek je diegene er op aan.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Retailmanager leer je alles over het managen van een commerciële winkelomgeving. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de goederenstroom en voorraad kunt beheren. Uiteraard leer je hoe je, je collega’s zo aan kunt sturen dat ze gemotiveerd zijn om het beste resultaat te behalen waardoor de winkel extra aantrekkelijk wordt voor de klanten. Tot slot leer je hoe je een financiële administratie van een grootwinkelbedrijf in elkaar zit.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

school-test-results Vakken

In de opleiding Retailmanager krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Management en organisatie van de winkel.
 • De marketing en positionering van de winkel.
 • Bedrijfseconomie
 • Het logistieke proces in de winkel

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Persoonlijk profileren
 • Duurzaamheid
 • Voorbereiding hbo
 • Internationaal overbruggen

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Retailmanager werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Gorinchem. Op de locaties is de sfeer gemoedelijk en heb je les van docenten die je persoonlijk kennen.

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailspecialist leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Retailmanager werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent een echte manager. Hard werken is voor jou geen probleem. Je bent gedreven en ondernemend en je neemt verantwoordelijkheid voor je winkel en genomen beslissingen. Leiding geven aan je team vind je leuk en gaat je natuurlijk af. Je bent sociaal vaardig en weet mensen te motiveren. Na al dat harde werken kun je ook genieten van het resultaat dat je hebt bereikt.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Door de steeds verdere opkomst van e-commerce zijn er grote veranderingen gaande in de Retail. Naast de moeilijkheden die sommige retailbedrijven ervaren, brengt het andere veel moois. Het vervagen van grenzen bijvoorbeeld biedt kansen op andere markten. Als je voor dit vak kiest dan is het belangrijk dat je flexibel bent. In de avond en in het weekend werken is altijd al iets geweest dat er bij hoort. Maar de 24/7 economie maakt werktijden nog flexibeler.

Dit vinden onze studenten

Het lijkt mij leuk om later te werken als bedrijfsleider in een winkel van een bekend merk. Tijdens mijn stage en praktijkopdrachten doe ik al veel ervaring op.

Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Als je de opleiding Retailmanager succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

 • Small Business en Retail Management
 • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Ter verbreding kun je ook denken aan de mbo niveau 4 opleiding Leidinggeven team/afdeling/project.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Retailmanager kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel of elektronicawinkel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Junior accountmanager

Business & veiligheid > Commercie & retail

Check opleiding

leidinggevende team/afdeling/
project

Business & veiligheid > Management

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.