Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Retailmanager

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Leg je makkelijk contact met klanten, durf jij je medewerkers aan te spreken op een positieve manier en ben je ondernemend? Dan is de opleiding Retailmanager echt iets voor jou. Als Retailmanager kun je overal en voor alles in de winkel ingezet worden. Je hebt de leiding over een vestiging of een afdeling van een grote vestiging. De verantwoordelijkheid voor het succes en de omzet ligt bij jou. Je legt hierover verantwoording af aan het hoofdkantoor.

Beslissingen neem je zelf. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met personeel, winkelinrichting of voorraadbeheer. Je zoekt steeds naar mogelijkheden om de omzet te verhogen en kijkt hierbij naar de lokale behoeften van de markt. De artikelen in de winkel laat je zo presenteren dat de klant er enthousiast van wordt.  Wil je klant een aankoop doen, dan reken je met de klant af. Jij bent de laatste indruk van de klant en zorgt ervoor dat jouw klant de winkel méér dan tevreden verlaat en terug wil komen.

Daarnaast geef je leiding aan het personeel. Je zorgt ervoor dat er binnen jouw team een goede sfeer heerst en dat iedereen streeft naar een hoge omzet. Houdt een werknemer zich niet aan afspraken, dan spreek je diegene er op aan.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Retailmanager leer je alles over het managen van een commerciële winkelomgeving. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de goederenstroom en voorraad kunt beheren. Uiteraard leer je hoe je, je collega’s zo aan kunt sturen dat ze gemotiveerd zijn om het beste resultaat te behalen waardoor de winkel extra aantrekkelijk wordt voor de klanten. Tot slot leer je hoe je een financiële administratie van een grootwinkelbedrijf in elkaar zit.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

school-test-results Vakken

In de opleiding Retailmanager krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Management en organisatie van de winkel.
 • De marketing en positionering van de winkel.
 • Bedrijfseconomie
 • Het logistieke proces in de winkel

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Persoonlijk profileren
 • Internationaal overbruggen
 • Duurzaamheid
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailmanager leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Retailmanager loop je tijdens je opleiding twee dagen per week stage vanaf het eerste leerjaar.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent een echte manager. Hard werken is voor jou geen probleem. Je bent gedreven en ondernemend en je neemt verantwoordelijkheid voor je winkel en genomen beslissingen. Leiding geven aan je team vind je leuk en gaat je natuurlijk af. Je bent sociaal vaardig en weet mensen te motiveren. Na al dat harde werken kun je ook genieten van het resultaat dat je hebt bereikt.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Door de steeds verdere opkomst van e-commerce zijn er grote veranderingen gaande in de Retail. Naast de moeilijkheden die sommige ondernemingen ervaren, brengt het andere ondernemers veel moois. Het vervagen van grenzen bijvoorbeeld biedt kansen op andere markten. Als je voor dit vak kiest dan is het belangrijk dat je flexibel bent. In de avond en in het weekend werken is altijd al iets geweest dat er bij hoort. Maar, de 24/7 economie maakt werktijden nog flexibeler.

arrow-button-right-1 Versnelde opleiding met havo/vwo

Zit je nu op de havo of vwo en wil je een overstap maken naar het mbo? Bij deze opleiding kan je meteen beginnen in het tweede leerjaar. Zo haal je in 2 jaar je mbo-diploma Retailmanager!

Voorwaarde om te kunnen starten in het tweede leerjaar:

 • Een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo/vwo of een havo/vwo diploma
 • Je moet een stageplaats hebben bij aanvang van de opleiding

Je kunt je hier aanmelden voor deze opleiding. Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor een intake en kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek kan je aangeven of je wilt starten in het tweede leerjaar of toch liever in het eerste leerjaar.

Dit vinden onze studenten

Het lijkt mij leuk om later te werken als bedrijfsleider in een winkel van een bekend merk. Tijdens mijn stage en praktijkopdrachten doe ik al veel ervaring op.

Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Als je de opleiding Retailmanager succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

 • Small Business en Retail Management
 • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Met je diploma E-commerce specialist kun je in een half jaar de opleiding Leidinggeven team/afdeling/project halen.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Retailmanager kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel of elektronicawinkel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Ondernemer handel

Business & veiligheid > Commercie & retail

Check opleiding

Junior accountmanager

Business & veiligheid > Commercie & retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.