Business
Retailmanager


De opleiding in het kort
HET BEROEP
Je bent sociaal, een natuurlijk leider en verkopen zit in je bloed! Als Retailmanager ben je werkzaam in een (groot)winkelbedrijf. Je hebt de leiding over een vestiging of een afdeling van een grote vestiging. De verantwoordelijkheid voor het succes en de omzet ligt bij jou. Je legt hierover verantwoording af aan het hoofdkantoor. Beslissingen neem je zelf. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met personeel, winkelinrichting of voorraadbeheer. Je zoekt steeds naar mogelijkheden om de omzet te verhogen en kijkt hierbij naar de lokale behoeften. De artikelen in de winkel presenteer je zo dat de klant er enthousiast van wordt. Klanten ervaren winkelen bij jou als één grote beleving. Daarnaast geef je leiding aan het personeel. Je zorgt ervoor dat er binnen jouw team een goede sfeer heerst en dat iedereen streeft naar een hoge omzet. Houdt een werknemer zich niet aan afspraken, dan spreek je diegene er op aan.
Wat leer je?
In de opleiding Retailmanager doe je alle kennis en vaardigheden op van managen in een commerciële omgeving. Je leert de goederenstroom en voorraad beheren. Ook leer je het organisatiebeleid uitvoeren en verkoopactiviteiten coördineren. Daarnaast leer je producten aantrekkelijk presenteren. Uiteraard besteden we in de opleiding veel aandacht aan leidinggeven. Je leert collega’s zo aansturen dat ze gemotiveerd zijn om het beste resultaat te halen.
Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.
Vakken
In de opleiding Retailmanager krijg je beroepsgerichte vakken zoals:
- Commercieel management
- Personeelsmanagement
- Recht
- Bedrijfseconomie
- Goederenverwerking
- Verkopen
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Ondernemend gedrag
- Internationaal overbruggen
- Duurzaamheid
- Voorbereiding hbo
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!
Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailmanager leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.
Stage
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Stageperiodes
Bij de opleiding Retailmanager loop je tijdens je opleiding twee dagen per week stage vanaf het eerste leerjaar.
Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Je bent een echte manager. Hard werken is voor jou geen probleem. Je bent gedreven en ondernemend en je neemt verantwoordelijkheid voor je winkel en genomen beslissingen. Leiding geven aan je team vind je leuk en gaat je natuurlijk af. Je bent sociaal vaardig en weet mensen te motiveren. Na al dat harde werken kun je ook genieten van het resultaat dat je hebt bereikt.
Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Door de steeds verdere opkomst van e-commerce zijn er grote veranderingen gaande in de Retail. Naast de moeilijkheden die sommige ondernemingen ervaren, brengt het andere ondernemers veel moois. Het vervagen van grenzen bijvoorbeeld biedt kansen op andere markten. Als je voor dit vak kiest dan is het belangrijk dat je flexibel bent. In de avond en in het weekend werken is altijd al iets geweest dat er bij hoort. Maar, de 24/7 economie maakt werktijden nog flexibeler.
Dit zijn je opties na je opleiding
Werken
Na de opleiding Retailmanager kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel of elektronicawinkel.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Studeren
Liever nog even studeren? Als je de opleiding Retailmanager succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn:
- Small Business en Retail Management
- Commerciële Economie
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.
Een andere mogelijkheid is de eenjarige mbo-opleiding niveau 4 Vakman-ondernemer. In deze opleiding leer je alle facetten die te maken hebben met het runnen van een eigen onderneming.
Praktische informatie
Startdatum
Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Bol of bbl
Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.
- bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
- bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.
Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten
Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.