Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Ondernemer handel

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een echte duizendpoot! Je beheerst alle facetten die te maken hebben met het runnen van een eigen onderneming. Als ondernemer handel heb je een eigen zaak, bijvoorbeeld een kledingwinkel, boekwinkel, elektronicazaak of horecagelegenheid. Je bent eigen baas en daarmee verantwoordelijk voor het succes van je winkel en/of webshop. Je zoekt een geschikte locatie en bepaalt je assortiment.

Ook zorg je ervoor dat je het assortiment zo presenteert dat de klant er enthousiast van wordt. Klanten ervaren winkelen bij jou als één grote beleving. Je zet marketing in om je doelgroep te bereiken en omzet te verhogen. Daarnaast onderhoudt je het contact met leveranciers en houd je de administratie en financiën bij. Heb je personeel in dienst, dan motiveer je ze en zorg je voor een fijne werksfeer.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Ondernemer handel leer je alles wat een ondernemer doet. Je maakt onder andere kennis met de onderwerpen: bedrijfseconomie, duurzaamheid, managen, presenteren, netwerken, klantgerichtheid, organiseren van evenementen, online marketing.

Opbouw opleiding
Eerste jaar: kennismaken met ondernemerschap in samenwerking met ondernemers uit de regio, ondersteund door theorie.
Tweede jaar: je runt je eigen webshop of pop-up store. Dit doe je alleen of samen met klasgenoten, ondersteund door theorie.
Derde jaar: je zet je eigen onderneming op en wordt hierbij begeleid door docenten en ondernemers.

Vakken Vakken

In de opleiding Ondernemer handel krijg je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Ondernemerschap
  • E-commerce
  • Accountmanagement
  • Juridisch en Financieel

In een wekelijkse projectdag breng je de geleerde theorie in de praktijk.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Internationaal overbruggen
  • Ondernemend gedrag
  • Duurzaamheid
  • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen en gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. Docenten en ondernemers begeleiden je hierbij. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
In de tweede helft van het eerste studiejaar start de lintstage (2 dagen stage per week). Deze loopt door tot aan het einde van het tweede studiejaar. In de tweede helft van het derde jaar is er een blokstage van 20 weken (5 dagen per week).

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent ondernemend en sociaal en hard werken is voor jou geen probleem. Uitdagingen ga je graag aan en je zet door. Je voelt je verantwoordelijk voor je onderneming en voor je personeel als je dat hebt. In alles wat je doet stel je de klant centraal. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen en gaat hier creatief mee om.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Als eigen baas ben jij verantwoordelijk voor het succes van je onderneming en daarmee voor jouw eigen inkomen. Het is hard werken, je kunt dan ook geen 9 tot 5 mentaliteit hebben.

Dit vinden onze studenten

Op het Da Vinci leer je tijdens je studie veel van echte ondernemers. Bijvoorbeeld bij het buddyproject in DOC of tijdens gastlessen.

Soraya
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Als je de opleiding Retailmanager succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleiding die goed aansluiten zijn:

  • Small Business en Retail Management
  • International Business en Management
  • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Ter verbreding kun je ook denken aan de mbo niveau 4 opleiding Leidinggeven team/afdeling/project.

Werken Werken

Na de opleiding Ondernemer handel kun je doorgaan met de eigen onderneming die je in het derde jaar van de opleiding bent gestart. Ook kun je ervoor kiezen aan de slag te gaan als manager bij een bestaand bedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Junior accountmanager

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

Retailmanager

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.