Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn (versneld)

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent zorgzaam, kunt goed luisteren en vindt het fijn om mensen te ondersteunen! Als helpende zorg en welzijn help en ondersteun je cliënten/zorgvragers bij dagelijkse bezigheden. Het gaat om mensen van alle leeftijden. Gezonde mensen en mensen met bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, een beperking, een verslaving of psychische problemen. Het kan zijn dat je bij mensen thuis werkt, maar ook in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling, ziekenhuis, of in de kinderopvang. Het werk is heel veelzijdig: je bent hun aanspreekpunt, helpt met eten en drinken, doet boodschappen en maakt schoon. Ook begeleid je bij activiteiten en als het nodig is, help je met de persoonlijke verzorging.

school-teacher Wat leer je?

De opleiding Helpende zorg en welzijn is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit de richtingen: Helpende zorg en welzijn en Medewerker facilitaire dienstverlening. In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner. Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar flexibele medewerkers. Daarom besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.

Beroepsspecifieke lessen
Natuurlijk krijg je ook lessen die specifiek zijn gericht op het beroep helpende zorg en welzijn. Hierin leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan voor het vak. Je krijgt bijvoorbeeld les in huishoudelijke en verzorgende vaardigheden. Assisteren bij sociale en creatieve activiteiten is ook een onderdeel van het beroep en de opleiding.

school-test-results Vakken

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals Administratie, Communicatieve vaardigheden, Schoonmaken en inrichten, Voeding, Voorraadbeheer en Onderhoud en reparatie.

In het tweede jaar zijn de vakken gericht op het profiel Helpende zorg en welzijn. Je krijgt dan o.a. de vakken:

 • Anatomie en ziekteleer
 • Bereiden van maaltijden
 • Ondersteunen bij wonen en huishouden
 • Persoonlijke zorg en ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen: aan- en uitkleden, drinken, naar toilet gaan, etc.)
 • Planmatig werken
 • Sociale en recreatieve activiteiten

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

seo-search-star Praktijkmiddag

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkmiddag. Je gaat er dan op uit met een groep medestudenten om bijvoorbeeld een voetbalclub te runnen: de kantine draaiende houden, de kleedkamers schoonmaken en noem maar op. Een andere keer ga je met je klas naar een basisschool en houd je toezicht op het plein, of help je de conciërge of de leraar in de klas. Elke periode wissel je van organisatie. Zo kom je te weten wat je leuk vindt en waar je talenten liggen!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Een goede voorbereiding op het echte werk is belangrijk, zeker als je met mensen werkt! Daar hebben we op school mooie praktijklokalen en ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Dienstverlening loop je meerdere keren stage:

 • In het eerste jaar loop je 2 periodes 10 weken stage (2 dagen per week)
 • In het tweede jaar loop je het hele jaar door twee 2 dagen per week stage.

Tijdens je opleiding wissel je tussen verschillende stageplekken, waardoor je kennismaakt met allerlei bedrijven binnen de kinderopvang, ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking.

Doe je de versnelde route? Dan start je stage direct na de zomervakantie en loop je het hele schooljaar 2 dagen per week stage.

Je kunt ook voor bbl kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

Bekijk bbl-opleiding

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Heb jij een open en sociale houding, ben je zorgzaam, kun je goed luisteren en ben je zelfstandig? Met die dienstverlenende instelling pas jij helemaal bij dit beroep.

Dit vinden onze studenten

Het mooiste vind ik dat je altijd met mensen bezig bent.

Talisha
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Mbo-Verpleegkundige, Tandartsassistent, Sociaal Werker of Onderwijsassistent.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak kun je op veel plekken aan de slag. Zo kun je werken:

 • bij mensen thuis
 • in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis
 • in de kinderopvang, zoals op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Startdatum: september.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Kun jij goed zelfstandig werken, ben je flexibel en was het vmbo voor jou geen uitdaging? Dan is de éénjarige opleiding iets voor jou.

baby-mother Jonge moederklas

Ben of word jij moeder? Voor studenten van deze opleiding hebben we een speciale ‘jonge moederklas’, wat het makkelijker maakt om te studeren met kinderen. De voordelen? Aangepaste lestijden, in de klas met andere moeders, lessen die helpen bij het moederschap én extra begeleiding en ondersteuning.

Interesse? Schrijf je in voor de reguliere bol-opleiding Helpende zorg en welzijn niveau 2. Na het intakegesprek word je ingedeeld in de jonge moederklas.

Let op: de jonge moederklas is alleen in Dordrecht. 

Meer info

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!