Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent zorgzaam, kunt goed luisteren en vindt het fijn om mensen te ondersteunen! Als helpende zorg en welzijn help en ondersteun je cliënten/zorgvragers bij dagelijkse bezigheden. Het gaat om mensen van alle leeftijden. Gezonde mensen en mensen met bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, een beperking, een verslaving of psychische problemen. Het kan zijn dat je bij mensen thuis werkt, maar ook in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling, ziekenhuis, of in de kinderopvang. Het werk is heel veelzijdig: je bent hun aanspreekpunt, helpt met eten en drinken, doet boodschappen en maakt schoon. Ook begeleid je bij activiteiten en als het nodig is, help je met de persoonlijke verzorging.

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding Helpende zorg en welzijn is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening, waarin je wordt opgeleid tot alleskunner. Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar flexibele medewerkers. Om die reden besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.

Beroepsspecifieke lessen
Daarnaast krijg je natuurlijk beroepsspecifieke lessen. Hierin leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan voor het beroep Helpende zorg en welzijn. Je krijgt bijvoorbeeld les in huishoudelijke en verzorgende vaardigheden. Assisteren bij sociale en creatieve activiteiten is ook een onderdeel van het vak en de opleiding.

Vakken Vakken

In de opleiding Helpende zorg en welzijn krijg je onder andere de vakken:

  • Administratie
  • Catering
  • Planmatig werken
  • Sociale- en recreatieve activiteiten
  • Communicatie
  • Anatomie en ziekteleer
  • Bereiden van maaltijden
  • Ondersteunen bij wonen en huishouden
  • Persoonlijke zorg en ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen: aan- en uitkleden, drinken, naar toilet gaan, etc.)
  • Sociale en recreatieve activiteiten

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen. Een keuzedeel dat goed past bij de opleiding Helpende zorg en welzijn is ‘Helpende PLUS’*.

*Helpende PLUS
Wil jij werken in de zorg en breed inzetbaar zijn? Kies dan in het tweede leerjaar van de opleiding voor het keuzedeel Helpende Plus. Je gaat aan de slag met eenvoudige, veel gevraagde, verzorgende vaardigheden. Je verdiept je in veel voorkomende ziektebeelden. Ook leer je werken volgens protocollen, medicatie toedienen en bijvoorbeeld steunkousen aan- en uittrekken. Na afloop van het keuzedeel kun jij het inschatten bij cliënten wanneer er iets afwijkend is en kun je hierop inspelen. Je weet precies wat jij zelf kunt en mag doen, maar ook wanneer je een andere deskundige collega moet inschakelen.

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Een goede voorbereiding op het echte werk is belangrijk, zeker als je met mensen werkt! Daar hebben we op school mooie praktijklokalen en ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Helpende zorg en welzijn werk je bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of twee dagdelen naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage.

Bekijk hier de bol variant

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Heb jij een open en sociale houding, ben je zorgzaam, kun je goed luisteren en ben je zelfstandig? Met die dienstverlenende instelling pas jij helemaal bij dit beroep.

Dit vinden onze studenten

Het mooiste vind ik dat je altijd met mensen bezig bent.

Talisha
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Mbo-Verpleegkundige, Tandartsassistent, Sociaal Werker of Onderwijsassistent.

Werken Werken

Met een diploma op zak kun je op veel plekken aan de slag. Zo kun je werken:

  • bij mensen thuis
  • in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis
  • in de kinderopvang, zoals op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

Toelating Toelating

Heb jij …

  • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma entreeopleiding;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!