Terug naar overzicht Assistenten Gezondheidszorg

Doktersassistent-maatwerkopleiding voor zij-instromers

Ben jij toe aan een nieuwe carrière in de zorg?
Dan is de opleiding Doktersassistent-maatwerkopleiding voor zij-instromers wellicht iets voor jou. Ben jij een ervaren medewerker in de gezondheidszorg- of welzijnssector en wil jij je vakkennis en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je je laten omscholen? Met deze maatwerkopleiding voor doktersassistente heb je binnen 1,5 jaar je diploma op zak!

Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 1,5 jaar
Crebonummer: 91310
Startmoment(en): september 2017
Het beroep
Lees pagina voor

Bij de opleiding Doktersassistent leer je veel over de dagelijkse werkzaamheden in een dokterspraktijk. Je bent een duizendpoot met een verantwoordelijke en gevarieerde baan. Je onderhoudt instrumenten en apparaten en je assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek of behandeling van patiënten. Zo meet je de bloeddruk op, geef je griepinjecties en neem je bloed af. Samen zorg je ervoor dat patiënten vakkundig geholpen worden. Als doktersassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt, stel je patiënten en familieleden op hun gemak en regel je (vervolg)afspraken.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Over de opleiding
Lees pagina voor

Het Da Vinci College biedt in samenwerking met Leerpunt KOEL en de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) een maatwerk beroepsopleiding doktersassistent. (91310)

Je gaat één dag per week naar school en krijgt onder andere les in: Triage, het geven van voorlichting, verpleegtechnisch handelen, geneesmiddelenkennis en ondersteuning bieden bij kleine medische ingrepen.

Leren in de praktijk kan op twee manieren. Je kan een stage doen bij een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum, voor minimaal twee dagen per week. Tijdens deze stage heb je recht op een stagevergoeding. Het kan ook zijn dat je leert in de praktijk via werken-leren. In dat geval verwachten we dat je daar zelf een erkend werk-leerbedrijf voor regelt.

Goed om te weten

Deze opleiding is specifiek voor zij-instromers met het diploma verzorgende-IG, een gelijkwaardig zorgdiploma niveau 3 of het diploma mbo verpleegkundige.
Als zij-instromer kun je in 1,5 jaar het mbo-diploma doktersassistent behalen. Deze opleiding richt zich op de competenties die nodig zijn voor het beroep van doktersassistent. Een aantal van deze competenties heb je je al eigen gemaakt vanuit je werk in de zorg- of welzijnssector.
Voor deelname aan deze opleiding verwachten we dat je kennis van de Nederlandse en Engelse taal en van rekenen toereikend is voor het volgen van een niveau-4 opleiding. Een intake en een assessment maken onderdeel uit van de aanmeldprocedure.

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een leer - arbeidsovereenkomst met de school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl opleiding begint, kan dit betekenen dat je de studie niet kunt afmaken. Je moet altijd zorgen dat je werk hebt. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Je gaat één dag of één dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende leermeester. Het werk dat je doet sluit aan op wat je leert op school.
Vakken
Lees pagina voor

Je krijgt onder andere de vakken: Geneesmiddelenkennis, Anatomie, Pathologie, Verpleegtechnisch handelen, praktijk en theorie en laboratoriumwerk, Triage (verhelderen van de zorgvraag). In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Je kunt werken in huisartsenpraktijken, gezondheidscentra, specialistenpraktijken, poliklinieken,functieafdelingen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, geneeskundige diensten, Arbodiensten, bloedtransfusiediensten, schoolartsdiensten of de sociale gezondheidszorg.

Vervolg
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 • Het cursusgeld:
  Het cursusgeld voor het studiejaar 2016 - 2017 bedraagt € 573,00
 • De opleidingskosten:
  Dit zijn kosten voor boeken en ander lesmateriaal. Reken voor de kosten voor boeken op € 500. Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende maatwerk opleidingskosten. Deze bedragen inclusief WCG en, boeken en licenties € 4.990,00 .

Partners

       

Studie in cijfers
Adres

Karel Lotsyweg 20

3318 AL Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons