Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Doktersassistent

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij helpt mensen graag en hebt interesse in een medisch beroep! Als doktersassistent ben jij het eerste aanspreekpunt in een praktijk. Patiënten melden zich bij jou. Dat doen ze zowel telefonisch als aan de balie. Jij schat de ernst van de klacht in, stelt ze gerust en maakt vervolgens een afspraak of geeft advies. Je assisteert de arts of specialist bij onderzoeken en ingrepen, maar doet ook het nodige zelf. Vaak heb je een eigen spreekuur. Je meet de bloeddruk op, geeft injecties, spuit oren uit, verwijdert hechtingen en verzorgt wonden. Of het nu gaat om onderzoeken en ingrepen of om administratieve werkzaamheden: jij werkt zorgvuldig. Je leest het: een heel afwisselend en verantwoordelijk beroep!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Doktersassistent leer je over verschillende ziektebeelden en krijg je les in hoe je bepaalde medische handelingen uitvoert. Je leert bloeddruk meten, wonden verzorgen en injecties geven. Daarnaast leren we jou hoe je communiceert met patiënten en collega’s. Onderdeel van het vak en de opleiding is ook het draaiende houden van de praktijk: organiseren en plannen. Hoe beheer je de agenda, hoe verwerk je de administratie, hoe maak je verwijsbrieven? Dat komt allemaal aan bod.

school-test-results Vakken

In de opleiding Doktersassistent krijg je onder andere de vakken:

 • Farmacologie: geneesmiddelenleer
 • Anatomie en pathologie: het menselijk lichaam en ziektes
 • Omgangskunde: sociale en communicatieve vaardigheden
 • Triage: verhelderen van de zorgvraag
 • Medisch technisch handelen
 • Gezond en veilig werken
 • Praktijkmanagement
 • Communicatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Specifieke doelgroepen Doktersassistent
 • Gezonde Leefstijl
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als doktersassistent verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we een complete dokterspraktijk nagebouwd. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid. In de opleiding Doktersassistent loop je 10 weken per jaar stage.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

In dit vak heb je veel contact met patiënten. Patiënten die soms in paniek zijn, boos of verdrietig. Jij kunt je goed inleven in anderen, staat stevig in je schoenen en kunt duidelijk communiceren. Je bent ook nauwkeurig, wat zowel van pas komt bij de administratie als bij medische handelingen. Komt er plots een spoedgeval tussen, dan houd jij je hoofd koel en probeer je de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Stressbestendig? Check!

Dit vinden onze studenten

Het leukste van de opleiding vind ik om zelf medische handelingen uit te voeren, zoals bloeddruk opmeten en injecties toedienen.

Fatima
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Verpleegkunde, Fysiotherapie, Logopedie, Management in de zorg, Voeding & Diëtiek of Verloskunde. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als doktersassistent:

 • in een huisartsenpraktijk
 • bij een huisartsenpost
 • bij de polikliniek van een ziekenhuis
 • in een een verpleeghuis
 • in een privékliniek
 • bij een gezondheidscentrum
 • in de jeugdgezondheidszorg
 • bij een bloedtransfusiedienst
 • in het laboratorium
 • in de sociale gezondheidszorg

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Haal alles uit je talent!

Op het Da Vinci College zorgen wij er graag voor dat jij alles uit je talent haalt. Wil jij net die stap extra zetten? Doe dan mee aan een vakwedstrijd!

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

stop-sign Beperkt aantal plaatsen!

Let op! De opleiding Doktersassistent is een opleiding met beperkte capaciteit. Er zijn maximaal 55 plaatsen beschikbaar. Dit aantal is vastgesteld op basis van de hoeveelheid beschikbare stageplekken en leerbanen in de regio. Spreek de opleiding je aan? Wees er dan snel bij! Na aanmelding ontvang je bericht of je in aanmerking komt voor de intakeactiviteiten. Is er geen plek voor je, dan zoeken we samen naar een passend alternatief.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

multiple-man-woman-4 Kledingvoorschriften

Belangrijk om te weten is dat voor deze opleiding kledingvoorschriften gelden tijdens de praktijklessen. Studenten dragen tijdens deze lessen kleding waarbij de onderarm bloot is. Dit vanwege hygiënerichtlijnen die horen bij de opleiding en het toekomstige beroep. Deze kledingvoorschriften gelden ook tijdens de stage.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Tandartsassistent

Gezondheidszorg & welzijn > Assisterende gezondheidszorg

Check opleiding

MBO-VERPLEEGKUNDIGE

Gezondheidszorg & welzijn> VERPLEEGKUNDE

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.