Maak kennis met de professionals
van morgen

Stages & leerwerkplekken

Leren in de context van de beroepspraktijk is de kern van ons onderwijs. Om al onze studenten die mogelijkheid te geven, werken we intensief samen met bedrijven en instellingen in de regio. Wil je ook kennismaken met de professionals van morgen? Als erkendleerbedrijf bied je ze een veilige, inspirerende omgeving om het vak en de juiste beroepshouding te leren.

Digitaal ondertekenen
In de handleiding staat beschreven op welke manier je als werkgever een BPV-overeenkomst digitaal kunt ondertekenen of weigeren.

Handleiding digitaal ondertekenen BPV-overeenkomst

Wat is stage/ beroepspraktijkvorming?

Stage, ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd, is een verplicht onderdeel van iedere opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Een vak leer je namelijk niet alleen op school, maar juist ook in de praktijk. Een student gaat voor zijn beroepspraktijkvorming of leer(werk)baan naar een erkend leerbedrijf. Voor de beroepspraktijkvorming wordt een praktijkovereenkomst afgesloten tussen de student, jouw organisatie en het Da Vinci college, waar precies in staat wat er van iedereen wordt verwacht.

Leerweg: bol of bbl

Hoeveel uren per week een student besteedt aan beroepspraktijkvorming, hangt af van het type opleiding:

Bol

In de beroepsopleidende leerweg (bol) volgt een student minimaal 20% en maximaal 60% van zijn opleiding beroepspraktijkvorming. BOL studenten werken in het algemeen niet tijdens de schoolvakanties, tenzij dat anders is overeengekomen met het stagebedrijf.

Bbl

In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) is er sprake van een leer(werk)baan. De student volgt in de bbl 60% tot 80% beroepspraktijkvorming. Een BBL student heeft geen officiële schoolvakanties; hij/zij regelt dit met zijn werkgever.

CONTACT

Neem contact op met de bpv-coördinator van de relevante onderwijssector.

Praktische informatie

Erkend leerbedrijf worden?

Beroepspraktijkvorming vormt een steeds belangrijker onderdeel van onze opleidingen. Daarom is er altijd behoefte aan goede stageplaatsen en leerbedrijven. In Nederland mogen mbo-studenten alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Om leerbedrijf te worden moet jouw organisatie deze erkenning aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Eventueel kunnen onze BPV-contactpersonen je helpen bij het aanvragen van de juiste erkenning. Voor beginnende praktijkopleiders organiseert SBB ook kosteloze basisworkshops.

Naar de site van SBB

Stagevergoeding en financiële ondersteuning

Het begeleiden van studenten is inspirerend, maar kost ook tijd en toewijding. Als erkend leerbedrijf kom je mogelijk in aanmerking voor een of meer subsidies en fondsen. Je kunt hier meer over lezen op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het is niet verplicht om een stagevergoeding te betalen, maar het is gebruikelijk om de student ten minste te compenseren voor de kosten die hij maakt. Wil je een passende vergoeding bieden? Op bijvoorbeeld stage.nl vind je meer informatie over gemiddelde stagevergoedingen.

Naar de site van SBB

Bijzondere stageverhalen

Nick Verheul is 17 jaar oud en volgt de bol-opleiding Retailmanager op het Da Vinci College in Gorinchem. Hij gaat drie dagen in de week naar school en loopt daarnaast twee dagen stage bij de Welkoop in Giessenburg. Benieuwd naar zijn stageverhaal? Lees dan snel verder.

Ruben de Vries viel op het mbo al op door zijn ambitieuze houding ten opzichte van zijn studie IT systems and devices. Helaas bestaat op het mbo geen summa cum laude, anders had hij die, met zijn 9,4 gemiddeld op zijn diploma, in de pocket gehad. Ruben heeft altijd de uitdaging gezocht. En de ICT geeft die volop: “Want de wereld van de ICT staat nooit stil”, vertelt Ruben enthousiast. Genoeg te doen dus!

Met een mbo-opleiding senior manager worden bij een groot internationaal accountantskantoor? Dat dat kan bewijst Arie Gelderblom, oud-student van de opleiding bedrijfsadministratie op het Da Vinci College. “Ik kreeg pas echt een indruk wat het vak inhield door de stages die ik heb gevolgd. Hierdoor ontdekte ik pas echt dat ik op de juiste opleiding zat.”

Voor de studenten van de opleiding Doktersassistent die dit jaar afstuderen, heeft corona in belangrijke mate hun kijk op het vak bepaald. Lotte Liefting is een van die studenten. Haar laatste jaar bestond voornamelijk uit haar stage, die ze liep bij een huisartsenpraktijk. In het begin was dat best heftig, maar na verloop van tijd kon ze zich daar wel overheen zetten. Zo zeer zelfs dat ze zich, samen met een stuk of tien medestudenten, aanmeldde om te helpen testen in de coronateststraat van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Daniël koos voor de opleiding ICT Beheerder “De belangrijkste vaardigheden en lessen heb ik toch wel geleerd op de stages die ik gelopen heb.” De opleiding omvatte twee stages van een half jaar. “De stages gaven mij ook de bevestiging dat ik op de juiste plek zat.” Dat gevoel bleek wederzijds en aan het eind van zijn opleiding kreeg Daniël een baan aangeboden bij het stagebedrijf. “Ik ben hier aan de slag gegaan als Junior Technisch Applicatie Beheerder en doe alles van nieuwe infrastructuur opzetten tot het ondersteunen van gebruikers.”