Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Tandartsassistent

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij kunt goed met mensen overweg, bent representatief en werkt nauwkeurig! Als tandartsassistent help jij de tandarts, kaakchirurg of mondhygiëniste bij het behandelen van patiënten. Je bereidt de behandeling voor, geeft ondersteuning tijdens de behandeling en maakt materialen klaar. Samen zorg je dat patiënten vakkundig geholpen worden. Je voert ook zelf handelingen uit. Je doet bijvoorbeeld fluoridebehandelingen, maakt röntgenfoto’s en geeft voorlichting over gebitsverzorging. De tandartsassistent is daarnaast vaak het eerste en centrale aanspreekpunt. Jij ontvangt patiënten, stelt ze op hun gemak en plant de (vervolg)afspraken in. Ook zorg je er voor dat alle patiëntengegevens in de dossiers in orde zijn.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Tandartsassistent vertellen we je alles over het tandstelsel. Je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je leert werken met de apparatuur en materialen die tijdens behandelingen gebruikt worden. Ook leer je hoe je hygiënisch werkt. Daarnaast krijg je les in communiceren met patiënten en collega’s. Onderdeel van het vak en de opleiding is ook het draaiende houden van de praktijk en de administratie. Dossiers op orde maken, factureren en verwijsbrieven verzorgen; het komt allemaal aan bod.

school-test-results Vakken

In de opleiding Tandartsassistent krijg je onder andere de vakken:

 • Tandheelkunde: kennis over tandheelkundige behandelingen
 • Practicum: je leert assisteren, behandelen, zelfstandig behandelingen uitvoeren en tandtechnische vaardigheden
 • Tandheelkundige anatomie en fysiologie: bouw van het tandstelsel en de werking ervan
 • Anatomie en pathologie: het menselijk lichaam en ziektes
 • Parodontologie & Mondverzorging: het weefsel rondom de tanden (kaakbot, tandvlees, etc.)
 • Project basisschool: kinderen aanleren gebit en mond te verzorgen
 • Materialen en middelen: met basisprincipes van scheikunde, natuurkunde en biologie
 • Omgangskunde: sociale communicatieve vaardigheden
 • Praktijkmanagement
 • Gezond en veilig werken
 • Professionalsering: kwaliteitszorg en deskundigheid

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Bijzondere zorggroepen Tandartsassistent
 • Orthodontie assistent
 • Oriëntatie praktijkorganisatie
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als tandartsassistent verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we een complete tandartspraktijk nagebouwd. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij kunt je inleven in anderen en bent sociaal. Als er een angstige patiënt in de stoel ligt, stel jij deze op zijn of haar gemak met een vriendelijk gesprek. Jij kunt met iedereen wel overweg, van jong tot oud. Je werkt nauwkeurig en ook ben je flexibel. Snel schakelen van de ene naar de andere patiënt? Peanuts voor jou!

Dit vinden onze studenten

De combinatie van praktijkvakken volgen, stage lopen en werken met allerlei verschillende mensen maakt het super leuk.

Rhodé
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Mondzorgkunde en Tandprothetiek. Daarnaast zijn er binnen de tandheelkunde veel mogelijkheden voor het volgen van opleidingen en cursussen naast je werk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als tandartsassistent:

 • in een tandartspraktijk
 • bij een mondhygiënist
 • in een ziekenhuis bij de kaakchirurg of op de afdeling tandheelkunde
 • in een parodontologiepraktijk
 • in een orthodontistenpraktijk

Ook kun je aan het werk bij een bedrijf voor tandheelkundige materialen, in een verpleeghuis, bij een regionale instelling voor jeugdtandverzorging of in het (klinisch) onderwijs bij tandheelkundige opleidingen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Haal alles uit je talent!

Op het Da Vinci College zorgen wij er graag voor dat jij alles uit je talent haalt. Wil jij net die stap extra zetten? Doe dan mee aan een vakwedstrijd!

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

 

multiple-man-woman-4 Kledingvoorschriften

Belangrijk om te weten is dat voor deze opleiding kledingvoorschriften gelden tijdens de praktijklessen. Studenten dragen tijdens deze lessen kleding waarbij de onderarm bloot is. Dit vanwege hygiënerichtlijnen die horen bij de opleiding en het toekomstige beroep. Deze kledingvoorschriften gelden ook tijdens de stage.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Doktersassistent

Gezondheidszorg & welzijn > Assisterende gezondheidszorg

Check opleidingen

MBO-VERPLEEGKUNDIGE

Gezondheidszorg & welzijn > Verpleegkunde

Check opleidingen

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.