Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Werkvoorbereider houttechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

De werkvoorbereider houttechniek werkt bij een bedrijf dat kozijnen, ramen en deuren, maar ook complete vloeren en daken maakt voor bijvoorbeeld houtskeletbouw woningen. Kijk eens naar het raam van de kamer waarin je zit. Heb je er weleens over nagedacht welke bewerkingen er allemaal nodig zijn geweest voordat dat raam klaar is?

Als werkvoorbereider houttechniek bereid je projecten voor. Je maakt alle productiegegevens klaar zoals technische tekeningen, CNC programma’s, werkplanningen en koopt materialen in en je werkt in een team op de afdeling engineering van een bedrijf. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol. Je bezit alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf ook zorg je ervoor dat al het werk goed gedaan kan worden en weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven. Onder tijdsdruk houd je het hoofd koel.

Dit zijn de belangrijkste taken van een Werkvoorbereider houttechniek:
 • Je berekent de benodigde werkzaamheden, materialen en middelen
 • Het opstellen van begrotingen en planningen
 • Materiaal bestellen en organiseert de mensen en middelen
 • Werkoverleg en geeft de productiegegevens door
 • Het bewaken van de voortgang en het begeleiden van collega’s
 • Je documenteert alles

Wat leer je? Wat leer je?

Je leert uit te rekenen welke onderdelen nodig zijn bij een opdracht en leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de maten moet opnemen van de houten producten en leert hoe je materialen en machines kunt inkopen en waar je op moet letten. Ook leer je hoe je het werk van jouw collega’s voor kunt bereiden en begeleiden.

Vakken Vakken

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basisvakken kies je op het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Ga jij voor een keuzedeel dat te maken heeft met je beroep, of liever voor een algemeen vak over bijvoorbeeld ondernemerschap of duurzaamheid? Je kunt ook keuzedelen volgen waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo.

Leeromgeving Leeromgeving

Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast één dag of twee dagdelen naar school.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jouw slb’er is het aanspreekpunt voor vragen of problemen. En je bespreekt met hem of haar regelmatig je studievoortgang, beroepsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Ons zorgteam helpt je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Meld je dan meteen aan

Dit vinden onze studenten

Organiseren en plannen zijn belangrijke vaardigheden in dit vak.

Eduard
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een toffe baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Met het diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar een Hbo opleiding.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf

Bij een bbl-opleiding heb je daarnaast een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.