Terug naar het overzicht

Business

Retailmedewerker (verkoper)

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent behulpzaam en klantvriendelijk en geeft graag advies! Als retailmedewerker (verkoper) ben je het visitekaartje van de winkel waar je werkt. Onder leiding van je manager voer je verschillende werkzaamheden uit. In een winkel zijn klanten natuurlijk het allerbelangrijkst. Je ontvangt, helpt en adviseert ze.

Worden er nieuwe artikelen afgeleverd, dan neem je ze in ontvangst. Je controleert of de levering goed is en legt ze vervolgens op de juiste plek in de winkel of in het magazijn. Daarnaast zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is en dat je de artikelen aanvult en mooi en opvallend presenteert. Wil je klant een aankoop doen dan bedien je de kassa. Jij zorgt ervoor dat jouw klant de winkel méér dan tevreden verlaat en terug wil komen.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Retailmedewerker (verkoper) leer je hoe je een goede verkoper wordt. Je leert hoe je met klanten omgaat, hoe je ze adviseert en wat er komt kijken bij een verkoopgesprek en klachtenafhandeling.

In dit vaak draait het om het contact met klanten. Er wordt daarom in de opleiding veel aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie, service verlenen en klantvriendelijkheid.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Structuur is een belangrijke factor hierbij.

Met hulp van je studieloopbaanbegeleider heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Voor een groot deel bepaal je samen wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Vakken Vakken

In de opleiding Retailmedewerker (verkoper) krijg je onder andere de vakken:

 • Ontvangt en verwerking goederen
 • Verkoop en verlenen van service
 • Verkoopgesprek
 • Presentatietechniek
 • Detailhandelsmarketing
 • Goederenverwerking
 • Branche(artikel)kennis.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw met docenten die je kennen.
Leren doe je vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailmedewerker (verkoper) leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studie loopbaan. Je slb’er begeleid je hierbij. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je intensief begeleid door je studieloopbaanbegeleider (slb’er). Je bepaalt samen je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben regelmatig een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en maakt het mensen graag naar de zin. Het is belangrijk dat je behulpzaam en klantvriendelijk bent en dat je makkelijk contact maakt met mensen. Je moet ook commercieel zijn en advies kunnen geven over de artikelen die je verkoopt. Ben je daarnaast flexibel en vind je het niet erg om ’s avonds of in het weekend te werken, dan is de opleiding Retailmedewerker (verkoper) echt iets voor jou!

Dit vinden onze studenten

Door de goede begeleiding van mijn slb'er heb ik mijn diploma in 9 maanden gehaald. Zij gaf me vertrouwen dat ik het kon.

Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Retailmedewerker (verkoper) kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel, juwelier, bouwmarkt of boekhandel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Retailmedewerker (verkoper) geeft toegang tot een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Retailspecialist (niveau 3).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

JUNIOR BUSINESS ASSISTANT

Business > Business services

Check opleiding

Hospitality > Gastheer/-vrouw

Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.