Terug naar het overzicht

Business & Veiligheid

Retailmedewerker (verkoper)

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent behulpzaam en klantvriendelijk en geeft graag advies! Als retailmedewerker (verkoper) ben je het visitekaartje van de winkel waar je werkt. Onder leiding van je manager voer je verschillende werkzaamheden uit.

In een winkel zijn klanten natuurlijk het allerbelangrijkst. Je ontvangt, helpt en adviseert ze. Het kan ook zijn dat je een verkoopgesprek voert. Worden er nieuwe artikelen afgeleverd, dan neem je ze in ontvangst. Je controleert of de levering goed is en legt ze vervolgens op de juiste plek in de winkel of in het magazijn. Bestellingen plaatsen en het afhandelen van de administratie hoort ook bij je takenpakket.

Daarnaast zorg je ervoor dat de winkel opgeruimd is en er goed uitziet. Dit doe je door artikelen zo te presenteren, dat de klant er enthousiast van wordt. Wil de klant iets kopen dan reken je af. Jij bent de laatste indruk van de klant en zorgt ervoor dat jouw klant de winkel méér dan tevreden verlaat en terug wil komen.

school-teacher Wat leer je?

We bereiden je voor op een boeiende loopbaan als Retailmedewerker (verkoper). Je leert diverse vaardigheden en competenties die je nodig hebt om een kanjer in de logistiek te worden, zoals:

  1. Klantgerichtheid
    Je leert hoe je klanten begroet, helpt, adviseert en een positieve ervaring biedt. Je ontwikkelt vaardigheden om met verschillende soorten klanten om te gaan.
  2. Verkoopvaardigheden
    Het voeren van verkoopgesprekken is belangrijk tijdens de opleiding. Je krijgt inzicht in de kunst van overtuigen en hoe je klanten kunt helpen bij het maken van de juiste keuzes.
  3. Voorraadbeheer
    J
    e leert hoe je nieuwe producten ontvangt, controleert en opslaat. Ook leer je hoe je bestellingen plaatst, documentatie bijhoudt en administratieve taken afhandelt.
  4. Presentatie en Merchandisering
    Je leert hoe je producten zo presenteert dat ze klanten enthousiast maken.’
  5. Kassa en Afrekenen
    Je ontwikkelt de vaardigheden om klanten aan de kassa te helpen en af te rekenen. Je zorgt ervoor dat klanten de winkel verlaten.

 

school-test-results Vakken

Bij Retailmedewerker bieden we een dynamisch curriculum dat je voorbereidt op een veelbelovende carrière.

Je krijgt vakken zoals:

  • Beroepsvaardigheden voor retailmedewerker:
  • Burgerschap:
  • Nederlands:
  • Rekenen:

 Skills Gericht op jouw ontplooiing
Tijdens de opleiding krijg je niet alleen beroepsgerichte en algemene vakken maar je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert hoe je zelfvertrouwen opbouwt, effectief kunt samenwerken en hoe je problemen oplost. Dit zijn waardevolle skills die je niet alleen in je carrière, maar ook in het dagelijks leven van pas komen.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • ondernemerschap
  • internationaal bewustzijn
  • Rekenen 3F
  • Engels
  • digitale vaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retail medewerker leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Tijdens de bol-opleiding tot Junior business assistant breng je minimaal 450 uur door op stage, vanaf blok 2, twee dagen per week. De andere dagen breng je door op school, waar je de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt.

Hoe word je begeleid?
Tijdens je stage werk je bij een erkend leerbedrijf. Daar word je begeleid door een praktijkopleider die je helpt bij het leren van het vak en de juiste beroepshouding.

Op het Da Vinci College wordt je ondersteund door een praktijkbegeleider die regelmatig je werkplek bezoekt. Samen met je praktijkopleider wordt beoordeeld hoe je bezig bent, wat je kunt en hoe je je gedraagt in je beroep. Jullie werken samen aan het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een gesprek. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en maakt het mensen graag naar de zin. Het is belangrijk dat je behulpzaam en klantvriendelijk bent. Met je open en uitnodigende houding maak je makkelijk contact. Trends en ontwikkelingen volg je op de voet. Je bent commercieel en hebt oog voor het aantrekkelijk presenteren van de producten die je verkoopt. Ben je daarnaast flexibel en vind je het niet erg om ’s avonds of in het weekend te werken, dan is de opleiding Retailmedewerker echt iets voor jou!

Dit vinden onze studenten

Door de goede begeleiding van mijn slb'er heb ik mijn diploma in 9 maanden gehaald. Zij gaf me vertrouwen dat ik het kon.

Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Retailmedewerker (verkoper) geeft toegang tot een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Retailspecialist (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Retailmedewerker (verkoper) kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel, juwelier, bouwmarkt of boekhandel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Je kunt met deze opleiding starten in september en februari.

check-double Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma entreeopleiding;
  • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

  • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
  • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Financieel reglement
    Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

JUNIOR BUSINESS ASSISTANT

Business & veiligheid > Business services

Check opleiding

Hospitality > Gastheer/-vrouw

Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.