Terug naar overzicht

Ahmad's diplomaverhaal

Voor student Ahmad (26) heeft zijn diploma Doktersassistent (niveau 4) een dubbele lading. Aan de ene kant staat het voor het mooie vak dat hij geleerd heeft; aan de andere kant voor de Nederlandse taal en cultuur die hij daardoor heeft leren kennen. Ahmad komt van oorsprong uit Syrië en vluchtte bijna 5 jaar geleden naar Nederland.

Een nieuw pak kopen en een bezoek aan de kapper: zo zag het er een dag voor de diplomering uit voor Ahmad. Klaar om op 5 juli zijn diploma Doktersassistent van het Da Vinci College in ontvangst te nemen. “Ik dacht dat ik het niet zou halen. Ik ben zo blij”, verzucht hij.

Halverwege zijn studie landbouw vluchtte hij naar Nederland

Als iemand weet wat hard werken is, is het Ahmad wel. Halverwege zijn studie landbouw vluchtte hij naar Nederland. “Het was heel lastig om hier te beginnen. Vanwege de taal kon ik niet naar het hbo. Ik besloot om mbo 4 te gaan doen om mijn taal te verbeteren en meer over Nederland te weten te komen”. Buiten de lessen om, nam hij thuis de tijd om de stof te begrijpen. ”Alles was nieuw voor me. Soms begreep ik de lessen niet.” Daarbij kwamen een hoop Latijnse termen kijken voor anatomie. “Nóg een taal die ik moest leren”, lacht hij. In coronatijd kreeg hij ook nog eens online les.

Dagelijks stond hij om 5 uur op om op tijd met het openbaar vervoer op school in Dordrecht te komen. Tussendoor liep hij stage in Barendrecht en Andel. “Daar heb ik van alles gezien. Allerlei soorten verhalen en ziekten. Allemaal even bijzonder. Daar heb ik me in de praktijk heel goed kunnen ontwikkelen.”

Op mijn klasgenoten kan ik nog jaren rekenen

Ahmad kijkt terug op een mooie tijd met docenten en klasgenoten. “Sommige mensen ben ik voor altijd dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij gaven. Docenten geloofden in mij. Op mijn klasgenoten kan ik nog jaren rekenen.”

Deze prestatie staat nu zwart op wit op een mooi diploma. Maar Ahmad is niet uitgeleerd. Hij is aangenomen op de Avans Hogeschool in Breda voor de opleiding Forensisch Laboratorium. “Ik ben klaar voor de toekomst.” Zijn doel? Een eigen laboratorium opzetten in het Midden-Oosten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het Ahmad gaat lukken!