Terug naar het overzicht

Techniek

Mechanisch operator A

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent oplettend, werkt nauwkeurig en hebt twee rechterhanden! Als mechanisch operator A bedien en bewaak jij machines en installaties in een fabriek. In iedere fabriek wordt met machines gewerkt, of er nu glas, papier, voedingsmiddelen of auto-onderdelen worden gemaakt. Jij zorgt ervoor dat de productieprocessen goed verlopen. Je weet alles van jouw machines. Als er iets mis dreigt te gaan, grijp je in of stuur je bij. Hierbij let je op of het product aan de gewenste kwaliteit voldoet. Ook houd je rekening met de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Eenvoudige mankementen repareer je zelf. Afhankelijk van de complexiteit van het productieproces werk je aan één of aan meerdere apparaten. Om het werk veilig te doen, draag je beschermende kleding, zoals speciale schoenen, een helm, een veiligheidsbril of een gasmasker.

Baanperspectief
In Nederland zijn tegenwoordig vrijwel alle productieprocessen in fabrieken geautomatiseerd. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost ze immers geld. Daarbij heb je in de chemie ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. Bedrijven staan echt om jou te springen. Daarnaast heb je door het werken in ploegendiensten een afwisselende baan die vaak goed betaalt!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Mechanisch operator A leer je hoe je een productieproces voorbereidt. Om dat te kunnen heb je kennis van productieprocessen nodig en moet je alles weten van de voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ook leer je apparatuur te bedienen, metingen verrichten en het procesverloop bewaken. Daarnaast krijg je een breed technisch inzicht in de werking van machines en installaties en leer je kwaliteitscontroles uitvoeren, machines onderhouden en componenten te repareren of vervangen.

school-test-results Vakken

In de opleiding Mechanisch operator A niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veiligheid
 • Kwaliteit
 • Milieu
 • Procesbeheersing
 • Procestechniek
 • Besturingstechniek
 • Onderhoudstechniek
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Mechanisch operator A kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping meng- en scheidingstechnieken industriële processen
 • Verdieping productietechniek industriële processen
 • Verbreding mechanisch operator in de chemische industrie
 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Mechanisch operator A volg je op het Leerpark in Dordrecht. De theorielessen volg je in een lokaal, de praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. De leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek sluit aan op de praktijk. Er zijn diverse meters en transmitters aanwezig op om op te oefenen. Ook ga je aan de slag met prototypes (schaalmodellen) van productieprocessen. Je doorloopt daarbij alle stappen van het proces en maakt gebruik van echt ingrediënten. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ineens bier brouwt op school!

Bedrijfsbezoeken
Tijdens je opleiding bezoek je meerdere bedrijven. Hierdoor ervaar je de grootschaligheid en de variatie van werken in de procesindustrie.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom doe jij tijdens je bol-opleiding Mechanisch operator A praktijkervaring op. Zo krijg je een beter beeld van het beroep.

Leerjaar 1
In het eerste jaar van de opleiding bezoek je 4 bedrijven. Hier maak je kennis met diverse procestakken (food en non-food). Daarnaast ga je aan de slag met praktijkopdrachten die je uitvoert op het Flowcentrer (de installatie Xcalibur) en in onze eigen ‘bierbrouwerij’ in de Duurzaamheidsfabriek.

Leerjaar 2
In het tweede jaar loop je 20 weken stage. We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij begeleidt je bij de stageopdracht en heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

VCA certificering
In de maak- en procesindustrie is het erg belangrijk dat je de (veiligheids-) procedures en voorschriften kent. Je gaat daarom volledig VCA gecertificeerd op stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij hebt technisch inzicht, bent handig en heel alert. Afwijkingen in het proces herken je snel. Je werkt met grote machines en installaties. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig handelt. Verder kun je goed samenwerken, maar je vindt het ook prima om zelfstandig aan de slag te gaan. Je kunt kwaliteit leveren door instructies en procedures te volgen. Dat snap jij en je werkt daarom exact volgens de regels.
Veel productieprocessen gaan 24/7 door. Met hard werken en nacht- en weekenddiensten heb jij geen problemen.

Dit vinden onze studenten

Ons productieproces moet feilloos verlopen, dus alle apparaten moeten goed werken. Daar zorg ik samen met collega's voor.

Sanneke
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Mechanisch operator A kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Mechanisch Operator B.

office-outdoors Werken

Als mechanisch operator A ben je breed opgeleid. Je kunt aan de slag bij een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren: chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de papierindustrie, afvalverwerking of een milieutechnische bedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help BOL OF BBL

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

BEKIJK HIER DE BBL VARIANT

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD INSTALLATIES EN SYSTEMEN

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

monteur werktuigkundige installaties

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.