Logistics
Chauffeur wegvervoer
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Een grote truck besturen en kilometers vreten vind jij heerlijk! Als chauffeur wegvervoer vervoer je ladingen van de ene plek naar de andere. Je rijdt vaak tussen meerdere laad- en losplaatsen, binnen of buiten Nederland. Hierbij houd je rekening met de rij- en rusttijden. Startende chauffeurs werken meestal binnen de Nederlandse grenzen. Na verloop van tijd kun je kiezen voor internationaal transport. Specialiseren in bijvoorbeeld vervoer van gevaarlijke stoffen of zwaar transport kan ook.
Als chauffeur heb je veel verantwoordelijkheden. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading, het laden en het lossen en de veiligheid van de medeweggebruikers. Daarnaast houd je de vervoersadministratie bij en soms regel je klein onderhoud aan de vrachtauto zelf. Je werkomgeving is heel afwisselend en brengt je op plaatsen in zowel binnen- als buitenland. Als chauffeur wegvervoer kom je nog eens ergens!
Wat leer je?
In de opleiding Chauffeur wegvervoer leer je alles over het vervoeren van goederen en over laden en lossen. Ook leer je een rit voorbereiden en afhandelen. Daarnaast leer je hoe je veilig rijdt en hoe je je op de weg verantwoordelijk gedraagt. Tijdens de opleiding haal je ook je vrachtwagenrijbewijs.
Bbl-opleiding
Bij deze praktijkgerichte opleiding krijg je één dag per week les op locatie van het bedrijf. De rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf dat mag opleiden voor Chauffeur wegvervoer. De opleiding duurt in principe anderhalf jaar.
C Rijbewijs
Het CE rijbewijs is een vereiste voor je diploma. Voordat je met je lessen hiervoor mag beginnen moet je het B rijbewijs hebben, twee CBR examens (Verkeer/Techniek en Administratie) hebben gehaald en 18 jaar zijn. Gelukkig kun je je B rijbewijs nu halen voordat je 18 jaar bent.
De opleiding is zo opgezet dat je zo snel mogelijk met een C rijbewijs achter het stuur kunt. Dit bereiken we onder andere door de inzet van docenten uit de praktijk, persoonlijke begeleiding en de kleinschaligheid van de opleiding.
Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.
Vakken
In de opleiding Chauffeur wegvervoer niveau 2 volg je onder andere de beroepsgerichte vakken:
- Verkeer, techniek en goederenadministratie
- Veilig rijden
- Routeplanning
- Ladingzekeren
Examineren gebeurt voor deze vakken door het CBR.
Verder krijg je leerstof gericht op de verschillende werkprocessen, zoals laden en lossen.
Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Deelmarkten in het transport
- Ondernemerschap
- Duurzaamheid
- Buitenlandse taal
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
In de bbl-opleiding Chauffeur wegvervoer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je volgt één dag theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats in Gorinchem.
Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Chauffeur wegvervoer leer je volgens het Leren op maat principe. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Chauffeur wegvervoer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!
Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.
Leren en werken bij Logistics Academy
Nog op zoek naar een (leer)baan als Chauffeur wegvervoer? Check dan je opties bij Logistics Academy! Kies je voor een bbl-opleiding bij Logistics Academy dan krijg jij samen met je collega’s les bij een van de aangesloten logistiek bedrijven. Geen heen en weer gereis naar school, want de school komt naar jou toe! De docenten van Da Vinci College verzorgen de lessen en STL (Sectorbureau Transport en Logistiek) begeleidt je intensief.
Daarnaast werk je 4 dagen bij een leerbedrijf. Wat je op school leert, kun je meteen in de praktijk doen. Super praktisch dus. Perfect voor de échte doener. STL zoekt een leerbedrijf dat bij jou past, betaalt jouw salaris en zorgt voor een fijne begeleider waar je regelmatig contact mee hebt.
De bbl-opleiding bij Logistics is een samenwerking tussen STL, aangesloten leerbedrijven en het Da Vinci College.
Meer weten over de voordelen van de Logistics Academy?
CHECK DE VOORDELEN
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Jij houdt van autorijden, van vrijheid en je ziet graag wat van het (buiten)land. Jij zit een groot deel van de dag alleen in je vrachtwagen. Je kunt dan ook goed tegen alleen zijn. Een 9 tot 5 mentaliteit heb je niet en met vroeg opstaan heb je geen moeite. Je kunt goed werken onder tijdsdruk. Als visitekaartje van het bedrijf kom je bij klanten over de vloer. Je bent representatief en je kunt zowel mondeling als schriftelijk goed communiceren. Bij internationaal transport is het belangrijk dat je wat Engels en Duits spreekt.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Na het behalen van het diploma Chauffeur Wegvervoer kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Planner Wegtransport, Logistiek teamleider, Logistiek supervisor of Ondernemersdiploma Wegvervoer (als je een eigen bedrijf wilt beginnen).
Werken
Na de opleiding Chauffeur wegvervoer kun je gaan werken bij een transportonderneming, vervoerder of ander bedrijf met een transportafdeling.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
- een diploma entreeopleiding;
- of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.