Hoe help je jouw kind bij het maken
van een studiekeuze?

Studiekeuze
en
het mbo

Zit jouw kind op het voortgezet onderwijs en komt dat diploma steeds dichterbij? Voordat je het weet is dat papiertje in the pocket. Heeft jouw kind al nagedacht over een vervolgopleiding? Een spannende maar ook leuke zoektocht. Met deze tips help je jouw kind bij het maken van een studiekeuze.

Stap 1-4

messages-bubble-question 1. Stel de juiste vragen

Ga het gesprek aan met je kind. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het helpt om je zoon/ dochter de juiste vragen te stellen. Bovendien heb je als ouder meer invloed dan je misschien denkt. Wist je dat je als familielid ruim vijf keer zoveel invloed hebt op de studiekeuze van je kind dan bijvoorbeeld vrienden of klasgenoten? Na familieleden hebben decanen de meeste invloed.

Goede vragen om te stellen zijn bijvoorbeeld: Wie ben je? Wat wil je? Wat kan je? Is je zoon of dochter analytisch, kunstzinnig, sociaal of misschien eerder praktisch? Wat vindt je kind leuk om te doen en waar is hij/ zij goed in?

diagram-arrow-up-and-right 2. Kies een richting

Als jullie samen bedacht hebben wat de sterke en minder sterke eigenschappen van je kind zijn en wat hij/zij leuk vindt, is het tijd om een studierichting te kiezen. Op het Da Vinci College hebben we 12 opleidingsrichtingen. Dit noemen we ook wel ‘werelden’.
Ga op reis langs deze werelden en ontdek welke richting bij je zoon/dochter past.

Bekijk alle werelden

smiley-happy 3. Selecteer een (aantal) opleiding(en)

Heeft je kind een opleidingsrichting gekozen, dan is het tijd om één of een aantal opleidingen te selecteren om verder te onderzoeken. Het Da Vinci College heeft meer dan 200 mbo-opleidingen, dus keuze genoeg! Is het nog steeds lastig om een keuze te maken? Schrijf per opleiding of beroep op wat jouw kind er leuk aan vindt en wat niet. Ouderwets ‘plussen en minnen‘ dus!

image-file-search 4. Testen in de praktijk

Nu je zoon/dochter een opleidingskeuze heeft gemaakt, is de volgende stap om in de praktijk te testen of dit écht bij hem of haar past. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bezoek samen een open dag
  • Tip je kind om een dagje meelopen/proefstuderen bij de opleiding van zijn/haar keuze
  • Gebruik je netwerk: laat je kind een dagje meelopen of een interview afnemen bij iemand met zijn/haar droombaan. 
Baankansen

Natuurlijk is het fijn dat jouw kind iets doet wat hij leuk vindt, maar de kans op een baan is minstens zo belangrijk. Daarom vermelden we op onze opleidingspagina’s de Studie in Cijfers. Daarin lees je onder meer over studententevredenheid, geslaagde studenten, kans op werk en startsalaris.

Nog geen idee?

Twijfelt jouw zoon of dochter nog? Of heeft je kind nog géén idee? Onze loopbaanadviseurs staan klaar. In een studiekeuzegesprek geven ze informatie en advies over opleidingen. Stuur een email naar: opleidingeninfo@davinci.nl. Je kunt ook bellen met het informatiecentrum opleidingen: 0900-7890789. Of doe de studiekeuzetest:

Hoe werkt het mbo?

De overgang van het voortgezet onderwijs naar het mbo is best wel een stap. Zowel voor je zoon/dochter als voor jouzelf. Wat gaat er allemaal veranderen? En hoe zit het mbo eigenlijk in elkaar? Loopbaanadviseur Sabine en student Elvira geven antwoorden op die vragen.

Lees meer over het mbo

Studeren bij Da Vinci

Het Da Vinci College is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie waar studenten kunnen kiezen uit een groot aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen op verschillende niveaus. Klik hieronder om te lezen hoe het bij Da Vinci is: ons aanbod, de onderwijsvisie, begeleiding, activiteiten buiten school, internationalisering en verhalen van Da Vinci’ers.

Alle opleidingen

Ons onderwijs

 

Ervaringen van ouders & studenten

80% van de ouders heeft invloed op de (vervolg)opleidingskeuzes van hun kind. Wat kunnen ouders doen (en laten) om hun kind te helpen bij de studiekeuze? Jannes en Flip hebben na de middelbare school gekozen voor een vervolgopleiding op het mbo. Hoe verliep het keuzeproces en welke rol heeft hun vader Marc daarin gespeeld?

Marina: “Mijn moeder gaf het advies om naar een opleiding in de zorg te kijken. Als je dan klaar bent met je studie heb je een goede kans op een baan zei ze. Ik heb toen gekozen voor de opleiding Doktersassistent.”

Roos: “Mijn ouders waren erg betrokken bij mijn studiekeuze. We gingen bijvoorbeeld samen naar open dagen. En ook mijn stiefmoeder speelde een belangrijke rol. Zij heeft veel ervaring in de kinderopvang, dus haar kennis kon ik goed gebruiken.”

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.