Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Retailspecialist

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent commercieel en klantvriendelijk en hebt de gave om voor de klant van een aankoop in de winkel een feestje te maken!

Als retailspecialist ben jij in de eerste plaats een goede verkoper. Je geeft de klant advies op maat en je weet veel van de producten die je verkoopt. Ook ben je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en kan hier als retailspecialist op inspelen.

Daarnaast zorg je ervoor dat de winkel opgeruimd is en er goed uitziet. Je presenteert de artikelen zo dat de klant er enthousiast van wordt. Je bent een professional met een commerciële instelling en kan collega’s aansturen. Bij alles wat je doet, bekijk je hoe je het verkoopproces kunt verbeteren en de omzet kan verhogen.

Als retailspecialist ben je verantwoordelijk voor de verkoop op de afdeling/in de winkel en geef je soms ook leiding aan verkoopmedewerkers.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Retailspecialist leer je hoe je een topverkoper wordt. In de opleiding leer je hoe je een verkoopgesprek voert, wat hospitality is en hoe je de klantbeleving zo optimaal mogelijk maakt in de winkel. Daarnaast leer je wat er komt kijken bij een verkoopgesprek en klachtenafhandeling en krijg je werknemersvaardigheden mee voor de toekomst.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

school-test-results Vakken

In de opleiding Retailspecialist krijg je les in de volgende onderwerpen:

 • Het verkopen van producten en verlenen van service (de klantreis)
 • Het ontvangen en verwerken van goederen in een bedrijf (de retaillogistiek)
 • De marketing en positionering van de winkel
 • Het interpreteren van verkoopresultaten
 • Management en organisatie van de winkel
 • Verschillende soorten bedrijven en welke producten ze aanbieden (branche- en assortimentskennis)

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Mode
 • Supermarkt
 • Duurzaamheid
 • Internationaal overbruggen
 • Persoonlijk profileren

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailspecialist leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Retailspecialist loop je tijdens je hele opleiding twee dagen per week stage vanaf je eerste leerjaar.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en maakt het mensen graag naar de zin. Het is belangrijk dat je behulpzaam en klantvriendelijk bent. Je bent in staat klanten advies op maat te geven. Met je open en uitnodigende houding maak je makkelijk contact. Trends en ontwikkelingen volg je op de voet.

Je bent commercieel en hebt oog voor het aantrekkelijk presenteren van de producten die je verkoopt. Ben je daarnaast flexibel en vind je het niet erg om ’s avonds of in het weekend te werken, dan is de opleiding Retailspecialist echt iets voor jou!

Dit vinden onze studenten

Ik vind het leuk om met mensen te werken. In dit beroep werk je meestal in een team en heb je veel contact met klanten.

Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Retailspecialist geeft toegang tot een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Retailmanager. Je kunt ook doorstromen naar E-Commerce Specialist (online sales), Ondernemer Handel of Leidinggevende team/afdeling/project.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Retailspecialist kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel of elektronicawinkel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

BUSINESS ASSISTANT

Business & veiligheid > Business Services

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.