Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

E-commerce specialist

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

E-commerce, oftewel online verkoop, is niet meer weg te denken in de huidige markt. Online je kleding, sneakers of meubels kopen is de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf het beste vindbaar is op google en welke acties moet je ondernemen zodat klanten bij jou online komen shoppen?

Als E-commerce specialist ben jij verantwoordelijk voor de online verkopen en zichtbaarheid van je bedrijf. Jij houdt je bezig met social mediacampagnes, het analyseren van websitedata of een strategie bedenken voor het marketingteam. Ook webcare en het ontwerpen van media-uitingen, zoals blogs, vlogs en infographics zijn voor jou een dagelijkse bezigheid. Het is dus een super afwisselende baan.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding E-commerce specialist leer je alles over online verkoop en online marketing. Jij bent dus straks de expert op het gebied van de customer journey, het analyseren van data en welke kanalen je het beste kunt inzetten om je producten of diensten online te verkopen.

Met deze opleiding leer je de basiskennis en -skills op het gebied van e-commerce en mediavormgeving. Je leert over online sales, marketing, e-commerce, design en calculatie. Daarnaast ga je aan de slag met het analyseren en onderzoeken van data, de customer journey, het inzetten van de nieuwste mediakanalen en met project­management.

school-test-results Vakken

Tijdens je opleiding leer je aan de hand van thema’s en projecten. Je leert dus meteen hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen.

Je krijgt beroepsgerichte vakken zoals:

 • Data-analyse
 • E-commerce
 • Online marketing
 • Online sales

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Je leert vooral door te doen. Zo werk je tijdens je opleiding aan projecten voor ondernemers. Via het project Mijn digitale werkplaats krijg je opdrachten van ondernemers uit de regio. Samen met expertbedrijven help je zo ondernemers met een concrete vraag op het gebied van online marketing, sociale media, webshops of zoekmachineoptimalisatie.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding E-commerce specialist loop je in het eerste en tweede leerjaar een half jaar lang twee dagen per week stage. In het derde jaar heb je een stage van een half jaar.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Ben jij creatief, klantgericht, nieuwsgierig, commercieel ingesteld en ondernemend? Dan is de opleiding E-commerce Specialist wat voor jou!

Alles leren over online sales en online marketing? Dan zit je goed bij de opleiding E-commerce specialist!

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding e-commerce specialist kun je doorstromen naar een hbo-opleiding zoals:

 • E-commerce
 • Marketing en Sales
 • Creative Marketing & Sales
 • Marketing
 • Social Business

Ook kun je een tweejarige opleiding op hbo-niveau volgen (een Associate Degree):

 • Crossmediale communicatie
 • ICT internet of things
 • Ondernemen

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Ter verbreding kun je ook denken aan de mbo niveau 4 opleiding Leidinggeven team/afdeling/project.

office-outdoors Werken

Na de opleiding E-commerce specialist kun je aan de slag in het bedrijfsleven zoals commerciële bedrijven, start-ups of non-profit organisaties. Je kunt aan de slag bij grote of kleine webshops of bij een online marketingbureau.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Junior accountmanager

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

Ondernemer handel

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleidingen

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.