Terug naar het overzicht

Techniek

Medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Werken met zware metalen fascineert je! Hoe zorg je ervoor dat enorme zeeschepen, jachten blijven drijven? Of dat een vliegtuig veilig gebouwd wordt? Kijk je goed naar deze constructies, dan zie je dat ze uit verschillende onderdelen bestaan. Als Medewerker productietechniek maak je onderdelen en zorg je ervoor dat alles goed in elkaar past. Je werkt aan de hand van een werkopdracht met materialen zoals staal, RVS en aluminium. Ook monteer je bijvoorbeeld verbindingen en pijpleidingen. Je werkt met verschillende technieken, zoals zagen, vijlen, boren, snijbranden, lassen, buigen, verbinden en verspanen. Daarnaast doe je onderhoudswerk. Je controleert leidingen en aansluitingen en repareert ze als het nodig is. Meestal werk je in de werkplaats, soms zet je een product in elkaar bij de klant.

Als Medewerker productietechniek werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een Allround medewerker productietechniek. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Medewerker productietechniek leer je de eigenschappen van de verschillende materialen kennen. Je leert technische tekeningen lezen en apparaten en machines instellen. Ook ga je aan de slag met de technieken, zoals snijbranden, zagen, slijpen en lassen. Daarnaast leer je constructies monteren en je werk beoordelen en controleren. Je werkt met grote apparaten en machines. Dit is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Bbl-opleiding
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je door het bedrijf en school samen opgeleid wordt tot een vakman of vakvrouw. Je gaat vier dagen per week werken en volgt één dag per week lessen op school. Hier werk je vooral aan je algemene vakken en aan je theoretische kennis van productietechnieken. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Medewerker productietechniek niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken mag je in het mbo zelf extra vakken kiezen: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Medewerker productietechniek kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Medewerker productietechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Wijk en Aalburg.
Je volgt de opleiding samen met andere bbl-studenten en krijgt een eigen studieloopbaanbegeleider die je helpt tijdens je studie. De lesomgeving is kleinschalig met een docententeam dat persoonlijk de studenten kent. Zo maken we leren leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Medewerker productietechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Er is ruime keuze in leer-werkplekken in Zuid-Holland, bijvoorbeeld in de aerospace sector, de maritieme sector, jachtenbouw of bij algemene constructiebedrijven. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een leermeester of praktijkopleider. Op school heb je een vaste studieloopbaanbegeleider (slb). Samen met de leermeester beoordeelt hij of zij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma. Met jouw slb’er spreek je over studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling en kun je terecht als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus.

Dit vinden onze studenten

Ik wilde iets maken, met mijn handen en machines. Metaal sprak me meteen wel aan.

Noa
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Medewerker productietechniek niveau 2 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Allround Medewerker productietechniek (niveau 3).

Werken Werken

Na de opleiding Medewerker productietechniek kun je aan de slag in de constructiebouw, vliegtuigbouw, scheepsbouw, machine- en apparatenbouw en de transportmiddelenindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

PROCESOPERATOR A

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.