Terug naar het overzicht

Techniek

Procesoperator A

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij hebt gevoel voor techniek, bent oplettend en hebt affiniteit met computers! In iedere fabriek wordt met machines gewerkt, of er nu glas, papier, voedingsmiddelen of auto-onderdelen worden gemaakt. Als procesoperator A zorg jij ervoor dat de productieprocessen goed verlopen. Vanuit de controlekamer bedien je de apparatuur en houdt je alle machines in de gaten. Als er iets mis dreigt te gaan, grijp je in of stuur je bij. Hierbij let je op of het product aan de gewenste kwaliteit voldoet. Ook houd je rekening met de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Vervolgens rapporteer je schriftelijk of mondeling over het procesverloop. Afhankelijk van de complexiteit van het productieproces werk je aan één of aan meerdere apparaten.

Baanperspectief
In Nederland zijn tegenwoordig vrijwel alle productieprocessen in fabrieken geautomatiseerd. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost ze immers geld. Daarbij heb je in de chemie ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. Bedrijven staan echt om jou te springen. Daarnaast heb je door het werken in ploegendiensten een afwisselende baan die vaak goed betaalt!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Procesoperator A leer je hoe je een productieproces voorbereidt. Om dat te kunnen heb je kennis van productieprocessen nodig en moet je alles weten van de voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid, milieu. Ook leer je apparatuur te bedienen, metingen verrichten en het procesverloop bewaken. Daarnaast krijg je een breed technisch inzicht in de werking van machines en installaties en leer je kwaliteitscontroles uitvoeren en in te grijpen bij calamiteiten.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Procesoperator A niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veiligheid
 • Kwaliteit
 • Milieu
 • Procesbeheersing
 • Procestechniek
 • Besturingstechniek
 • Onderhoudstechniek
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Procesoperator A kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping meng- en scheidingstechnieken industriële processen
 • Verdieping productietechniek industriële processen
 • Verbreding mechanisch operator in de chemische industrie
 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Procesoperator A werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Procesoperator A werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij hebt gevoel voor techniek, bent handig met computers en je bent heel alert. Afwijkingen in het proces herken je snel. Je werkt met grote machines en installaties. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig handelt. Verder kun je goed samenwerken, maar je vindt het ook prima om zelfstandig aan de slag te gaan. Je kunt kwaliteit leveren door instructies en procedures te volgen. Dat snap jij en je werkt daarom exact volgens de regels.
Veel productieprocessen gaan 24/7 door. Met hard werken en nacht- en weekenddiensten heb jij geen problemen.

Dit vinden onze studenten

Voordat ik hier kwam werken wist ik niet dat er zoveel milieu en kwaliteitsvoorschriften waren.

Bastiaan
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als Procesoperator A ben je breed opgeleid. Je kunt aan de slag bij een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren: chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de papierindustrie, afvalverwerking of een milieutechnische bedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Procesoperator A kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Procesoperator B.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD INSTALLATIES EN SYSTEMEN

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

monteur werktuigkundige installaties

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.