Terug naar het overzicht

Techniek

Medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Werken met zware metalen fascineert je! Hoe zorg je ervoor dat enorme zeeschepen, jachten blijven drijven? Of dat een vliegtuig veilig gebouwd wordt? Kijk je goed naar deze constructies, dan zie je dat ze uit verschillende onderdelen bestaan. Als Medewerker productietechniek maak je deze onderdelen en zorg je ervoor dat alles goed in elkaar past. Je werkt aan de hand van een werkopdracht met materialen zoals staal, RVS en aluminium. Ook monteer je bijvoorbeeld verbindingen en pijpleidingen. Je werkt met verschillende technieken, zoals zagen, vijlen, boren, snijbranden, lassen, buigen, verbinden en verspanen. Daarnaast doe je onderhoudswerk. Je controleert leidingen en aansluitingen en repareert ze als het nodig is. Meestal werk je in de werkplaats, soms zet je een product in elkaar bij de klant.

Als Medewerker productietechniek werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een allround medewerker productietechniek. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Medewerker productietechniek leer je de eigenschappen van de verschillende materialen kennen. Je leert technische tekeningen lezen en apparaten en machines instellen. Ook ga je aan de slag met de technieken, zoals snijbranden, zagen, slijpen en lassen. Daarnaast leer je constructies monteren en je werk beoordelen en controleren. Je werkt met grote apparaten en machines. Dit is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Vakken Vakken

In de opleiding Medewerker productietechniek niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken mag je in het mbo zelf extra vakken kiezen: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Medewerker productietechniek kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wij vinden het belangrijk dat jij je thuis voelt op school! Onze school is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je volgt namelijk je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen. Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Medewerker productietechniek volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in de Duurzaamheidsfabriek, de Maakhal en in theorielokalen. De praktijkruimtes zijn ruim ingericht en voorzien van moderne werkbanken en apparatuur en van CNC-machines om te verspanen. Ook leer je er virtueel lassen en werken met een lasrobot en een waterstraalsnijmachine. De Maakhal gebruiken we voor (grotere) studieprojecten. Hier ga je zowel zelfstandig als met klasgenoten aan de slag. Zo kan het zomaar voorkomen dat je een vuurkorf in elkaar zet, een waterbaan maakt of meehelpt aan de bouw van een bootje.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Medewerker productietechniek duurt drie jaar. Ieder leerjaar loop je in het tweede semester (vanaf februari) 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus.

Dit vinden onze studenten

Ik wilde iets maken, met mijn handen en machines. Metaal sprak me meteen wel aan.

Noa
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Medewerker productietechniek niveau 2 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Allround Medewerker productietechniek (niveau 3).

Werken Werken

Na de opleiding Medewerker productietechniek kun je aan de slag in de constructiebouw, vliegtuigbouw, scheepsbouw, machine- en apparatenbouw en de transportmiddelenindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MECHANISCH OPERATOR A

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

PROCESOPERATOR A

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.