Terug naar het overzicht

Techniek

Allround medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij houdt ervan om met je handen te werken en hebt technisch inzicht. Het lijkt je wel wat om te werken aan het bouwen van grote metaalconstructies en machines. Kijk je goed naar alle schepen, jachten, vliegtuigen en hijskranen, dan zie je dat deze uit verschillende onderdelen bestaan. Als allround medewerker productietechniek maak jij de onderdelen gereed en zorg je ervoor dat alles goed in elkaar past. Je werkt aan de hand van een werkopdracht met materialen zoals staal, aluminium, koper en RVS. Ook maak en monteer je pijpleidingen en koppelstukken. Je werkt met verschillende technieken, zoals zagen, vijlen, boren, snijbranden, lassen, buigen, verbinden en verspanen. Daarnaast doe je onderhoudswerk. Je controleert leidingen en aansluitingen en repareert ze als het nodig is. Meestal werk je in de werkplaats, soms zet je een product in elkaar bij de klant.

Als allround medewerker productietechniek begeleid je collega’s en zorg je ervoor dat zij net zo foutloos en veilig werken als jij.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Allround medewerker productietechniek werk je bij een werkgever. Dit kan een algemeen metaalverwerkend bedrijf zijn, een scheepswerf, vliegtuigbouwer of een andere specialist.  Je leert in drie jaar tijd de eigenschappen van de verschillende materialen kennen en hoe je apparaten en machines moet instellen en bedienen. Ook leer je technische tekeningen lezen en komen in de opleiding technieken als snijbranden, zagen, slijpen en lassen aan bod. Net als de werking van laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines. Daarnaast leer je constructies  monteren en ga je je werk beoordelen en controleren. Je werkt met grote apparaten en machines. Dit is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je collega’s aanstuurt en begeleidt.

Bbl-opleiding
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je door het bedrijf en school samen opgeleid wordt tot een vakman of vakvrouw. Je gaat vier dagen per week werken en volgt één dag per week lessen op school. Hier werk je vooral aan je algemene vakken en aan je theoretische kennis van productietechnieken. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Allround medewerker productietechniek niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken mag je in het mbo zelf extra vakken kiezen: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround medewerker productietechniek kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround medewerker productietechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Wijk en Aalburg.
Je volgt de opleiding samen met andere bbl-studenten en krijgt een eigen studieloopbaanbegeleider die je helpt tijdens je studie. De lesomgeving is kleinschalig met een docententeam dat persoonlijk de studenten kent. Onze leslocatie in Wijk en Aalburg is in het gebouw van het Willem van Oranje college.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround constructiewerker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

begeleiding begeleiding

Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een leermeester of praktijkopleider. Op school heb je een vaste studieloopbaanbegeleider (slb). Samen met de leermeester beoordeelt hij of zij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma. Met jouw slb’er spreek je over studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling en kun je terecht als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Je kunt deze opleiding ook in de bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage.

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus. Het aansturen en begeleiden van je minder ervaren collega’s vind je leuk en gaat je goed af.

Dit vinden onze studenten

Wij maken onderdelen van apparaten en voertuigen, dat moet heel precies gebeuren anders past het straks in de assemblage niet.

Giorgio
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn Technicus Engineering en Technicus Mechatronica systemen.

Werken Werken

Na de opleiding kun je aan de slag in de constructiebouw, machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie en de scheepsbouw.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Scheepsbouwer

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.