Terug naar het overzicht

Techniek

Scheepsbouwer

Nieuwe opleidingsnaam: Allround medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij houdt van schepen, vindt het leuk om met je handen te werken en hebt technisch inzicht. Het lijkt je wel wat om te werken aan het bouwen van grote superjachten, baggerschepen, binnenvaartschepen of andere drijvende constructies. Als Scheepsbouwer bouw je -onderdelen van- verschillende soorten nieuwe schepen. Daarnaast repareer en modificeer je vaartuigen. Kwaliteit is bij dit werk heel belangrijk. Al met een klein gaatje in het casco is er gevaar voor het vaartuig. Jij werkt met (roestvrij) staal en aluminium aan de hand van een constructietekening. Daarvoor gebruik je verschillende technieken zoals snijbranden, walsen en persen. En om onderdelen perfect op elkaar aan te laten sluiten, zet je lastechnieken in. Bij reparatie- en modificatiewerkzaamheden heb je te maken met allerlei verschillende constructies, met ieder hun eigen product eisen en werkprocedures. Dit is best complexe vraagt om vakmanschap. Als Scheepsbouwer begeleid je collega’s en zorg je ervoor dat zij net zo foutloos en veilig werken als jij.

school-teacher Wat leer je?

Je volgt de opleiding Allround medewerker productietechniek, binnen deze studie specialiseer jij je tot Scheepsbouwer. Je werkt bij een scheepswerf en leert om (roestvrij)staal en aluminium te bewerken en constructietekeningen te lezen en hoe je daarvan maten en vormen kunt opmeten. Ook leer je machines en apparaten instellen en ga je aan de slag met de technieken, zoals snijbranden, persen, walsen en lassen. Ook het monteren van onderdelen en het beoordelen en controleren van werk behoort tot je opleiding. Je werkt met grote apparaten en machines. Dit is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je collega’s kunt begeleiden.

Bbl-opleiding
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je door het bedrijf en school samen opgeleid wordt tot een vakman of vakvrouw. Je gaat vier dagen per week werken en volgt één dag per week lessen op school. Hier werk je vooral aan je algemene vakken en aan je theoretische kennis van productietechnieken. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Scheepsbouwer niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

user-question Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken volg je in deze opleiding het keuzedeel scheepsreparatie en modificatie.

Daarnaast kun je nog één keuzedeel kiezen dat aansluit bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit :

 • Rekenen MBO niv 4
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Scheepsbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Je volgt de opleiding samen met bbl-studenten van andere scheepserven en krijgt een eigen studieloopbaanbegeleider die je helpt tijdens je studie. De lesomgeving is kleinschalig met een docententeam dat persoonlijk de studenten kent. Zo maken we leren leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Scheepsbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Er is ruime keuze in leer-werkplekken in Zuid-Holland in de maritieme sector, de jachtenbouw of bij algemene constructiebedrijven. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.

conversation-speak begeleiding

Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een leermeester of praktijkopleider. Op school heb je een vaste studieloopbaanbegeleider (slb). Samen met de leermeester beoordeelt hij of zij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma. Met jouw slb’er spreek je over studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling en kun je terecht als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus. Het aansturen en begeleiden van je minder ervaren collega’s vind je leuk en gaat je goed af.

Dit vinden onze studenten

Als scheepsbouwer is het belangrijk om zorgvuldig te werken en je werk te controleren.

Thijn
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Allround medewerker productietechniek, uitstroom Scheepsbouwer niveau 3 op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Productietechnicus, Technicus Engineering of Technicus Mechatronica.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Scheepsbouwer kun je aan de slag in de scheepsbouw, machine- en apparatenbouw en de constructiebouw.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround medewerker productietechniek

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Techniek > Metaal & Procestechniek

check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.