Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent dienstverlenend, klantgericht en een echte vakman! Als Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw onderhoud en repareer je machines en installaties. Ook ben je ‘vliegende keep’ bij storingen. Daarmee ben je onmisbaar in deze wereld. Een wereld waarin machines en installaties ons dagelijks leven makkelijker en ons werk minder zwaar maken. Klanten kunnen veel meer doen in minder tijd, maar een voorwaarde is wel dat de machine goed werkt.
De term ‘werktuigbouw’ is breed; hieronder vallen allerlei soorten machines, installaties en aandrijftechnieken. Of het nu gaat om een benzinepomp, zaagmachine of hijskraan, als monteur werktuigbouw ben je van alle markten thuis. Je komt daardoor op de meest uiteenlopende plekken. Voor de klant is het belangrijk dat de storing snel is opgelost, maar veiligheid staat altijd voorop. Na de reparatie test je eerst of de machine weer goed werkt.

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw werk je onder leiding van een opzichter en soms in een ploeg.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw leer je alle beginselen die horen bij de werktuigbouw. Je leert de materialen, apparaten en machines kennen waarmee je werkt. Ook leer je onderdelen demonteren en monteren. Daarnaast leer je omgaan met meetapparatuur. Het signaleren, analyseren en verhelpen van storingen bij allerlei soorten machines, apparaten en installaties komt ook aan bod in de opleiding. Net als het gebruiksklaar maken. Werken met apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je met klanten omgaat.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school. Het Leerpark is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en je werkt heel zorgvuldig. Daarnaast ben je klantgericht en stressbestendig. Storingen kun je niet plannen. Daarom moet je soms ook ’s avonds of in het weekend werken. Dat is voor jou geen probleem. Jij bent flexibel. Van het gevaar van werken met apparaten en machines ben je je bewust. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus. Binnen dit beroep werk je vaak zelfstandig, maar je hebt wel collega’s die hetzelfde werk doen.

Dit vinden onze studenten

Storingen aan machines en apparaten weten te fixen, dat vind ik het leukste.

Jeremy
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw niveau 3 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn Technicus Engineering en Technicus Mechatronica systemen.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw kun je aan de slag bij een storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie-, installatie-, service- of winkelbedrijven.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround medewerker productietechniek

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

Scheepsbouwer

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.