Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Retailmedewerker (verkoper)

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent behulpzaam en klantvriendelijk en geeft graag advies! Als retailmedewerker (verkoper) ben je het visitekaartje van de winkel waar je werkt. Onder leiding van je manager voer je verschillende werkzaamheden uit.

In een winkel zijn klanten natuurlijk het allerbelangrijkst. Je ontvangt, helpt en adviseert ze. Het kan ook zijn dat je een verkoopgesprek voert. Worden er nieuwe artikelen afgeleverd, dan neem je ze in ontvangst. Je controleert of de levering goed is en legt ze vervolgens op de juiste plek in de winkel of in het magazijn. Bestellingen plaatsen en het afhandelen van de administratie hoort ook bij je takenpakket.

Daarnaast zorg je ervoor dat de winkel opgeruimd is en er goed uitziet. Dit doe je door artikelen zo te presenteren, dat de klant er enthousiast van wordt. Wil de klant iets kopen dan reken je af. Jij bent de laatste indruk van de klant en zorgt ervoor dat jouw klant de winkel méér dan tevreden verlaat en terug wil komen.

school-teacher Wat leer je?

Tijdens de opleiding Retailmedewerker leer je hoe je een topverkoper wordt. Je leert hoe je met klanten omgaat, hoe je ze adviseert en wat er komt kijken bij een verkoopgesprek en klachtenafhandeling. Ook leer je goederen in ontvangst nemen en verwerken, ook wel retaillogistiek.

We leggen je uit hoe een kassa werkt en hoe je de winkel er netjes en aantrekkelijk uit laat zien. In dit  beroep gaat het om klantcontact. Er wordt daarom in de opleiding veel aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie, service verlenen en klantvriendelijkheid.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

school-test-results Vakken

In de opleiding Retailmedewerker (verkoper) maak je kennis met de volgende onderwerpen:

 • Het ontvangen en verwerken van goederen in een bedrijf (de retaillogistiek)
 • Het verkopen van producten en verlenen van service (de klantreis
 • Rekenvaardigheden binnen het bedrijf (basisrekenen in de handel)
 • Verschillende soorten bedrijven en welke producten ze aanbieden (branche- en assortimentskennis)

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Internationaal bewustzijn
 • Duurzaamheid
 • Persoonlijk Profileren

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de BBL-opleiding Retailspecialist werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Gorinchem. Op de locaties is de sfeer gemoedelijk en heb je les van docenten die je persoonlijk kennen.

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailmedewerker leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Retailmedewerker werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en maakt het mensen graag naar de zin. Het is belangrijk dat je behulpzaam en klantvriendelijk bent. Met je open houding maak je makkelijk contact. Trends en ontwikkelingen volg je op de voet. Je bent commercieel en hebt oog voor het aantrekkelijk presenteren van producten.

Ben je daarnaast flexibel en vind je het niet erg om ’s avonds of in het weekend te werken, dan is de opleiding Retailmedewerker echt iets voor jou!

Dit vinden onze studenten

Door de goede begeleiding van mijn slb'er heb ik mijn diploma in 9 maanden gehaald. Zij gaf me meteen vertrouwen dat ik het kon.

Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Retailmedewerker  geeft toegang tot een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Retailspecialist (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Retailmedewerker (verkoper) kun je gaan werken in bijvoorbeeld een supermarkt, kleding- of sportwinkel, juwelier, bouwmarkt of boekhandel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

JUNIOR BUSINESS ASSISTANT

Business & veiligheid > Business Services

Check opleiding

Gastheer/-vrouw

Hospitality > Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.