Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Timmerman

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt ruimtelijk inzicht, werkt graag met hout en kunt goed met gereedschap en machines overweg! Als timmerman maak, repareer en monteer je zelfstandig dingen van hout. Denk aan kozijnen, ramen, deuren en trappen. Maar ook aan dakkapellen, daken, balklagen en vloeren. Dit doe je voor zowel de woning- als utiliteitsbouw (bijvoorbeeld scholen en kantoren). Je bent op de hele bouwplaats te vinden. Binnen en buiten. Soms timmer je mee aan de fundering. De andere keer zit je boven op het dak. Het meeste timmerwerk kun je niet alleen. Je werkt dan ook veel samen met collega’s.

Als timmerman werk je grotendeels zelfstandig onder toezicht van een ervaren kracht.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding timmerman leer je alles wat je nodig hebt voor dit beroep. Je leert tekeningen en bestek lezen en deze vertalen naar werk. Je leert alles over de verschillende houtsoorten en hoe je ze bewerkt. Ook leer je de juiste maten opnemen. Uiteraard leer je werken met gereedschap en machines. Als timmerman is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met collega’s. Hier ga je in de opleiding dan ook mee aan de slag.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Timmerman krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alle praktische vaardigheden die je nodig hebt. Je leert:

 • Tekeningen en bestek lezen en deze vertalen
 • Materialen kennen waarmee je werkt
 • Werken met gereedschap en machines
 • Profielen stellen en kozijnen maken
 • Bekistingen maken
 • Dakwerk, scheidingswanden en plafonds maken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Timmerman kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Casco lijmwerk
 • Schoon metselwerk
 • Wandtegels lijmen
 • Ondersteuningsconstructies
 • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Timmerman werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een middag en avond naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op een van onze dependances in Dordrecht, Hardinxveld, Oud-Beijerland of Wijk en Aalburg. Je krijgt les in vaste lokalen en van een constante groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Timmerman werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Sommige van deze bouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. De praktijkopleider let op onder andere je beroepshouding, werkdiscipline, communicatie en ontwikkeling. Maar, ook op simpele dingen als op tijd komen en je afspraken nakomen. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Uiteraard werk je als timmerman graag met hout en hou je van klussen. Je bent een aanpakker, hebt ruimtelijk inzicht en kunt zelfstandig werken. Grof werk verrichten (ruwbouw) of gedetailleerd werken (restauratie), als timmerman kun je beide kanten op. Van materialen en gereedschap weet je veel. Ook kun je tekeningen lezen en volg je veiligheidsinstructies op. Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken. Buiten werken vind je prima en vroeg opstaan is geen probleem voor jou. Het is belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Ik ga hierna ook niveau 3 doen. Dan bereik ik net iets meer en kan ik ook meer verdienen.

Jasper
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met een diploma Timmerman (niveau 2) op zak kun je doorstomen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround timmerman (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Timmerman kun je gaan werken bij een timmerbedrijf, bouwbedrijf of aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan bij Bouwmensen
Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. Heb je interesse in dit vak, meld je dan eerst aan bij Bouwmensen. Is dat geregeld, dan kun je je vervolgens aanmelden bij Da Vinci College.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Montagemedewerker houttechniek

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

MEUBELMAKER (SCHEEPS) INTERIEURBOUWER

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.