Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround Timmerman

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij werkt graag met hout en kunt goed met gereedschap, machines en bouwkundige tekenprogramma’s overweg! Als timmerman maak, repareer en monteer je zelfstandig dingen van hout. Denk aan kozijnen, ramen, deuren en trappen. Maar ook aan dakkapellen, daken, balklagen en vloeren. Dit doe je voor zowel de woning- als utiliteitsbouw (bijvoorbeeld scholen en kantoren). Het kan ook zijn dat je oude gebouwen restaureert. Je bent op de hele bouwplaats te vinden. Binnen en buiten. Als allround timmerman voer je de moeilijkere werkzaamheden uit, zoals complex dakwerk en het maken van tijdelijke ondersteuningsconstructies en samengestelde kozijnen.

Als allround timmerman plan en organiseer je de werkzaamheden van het team en ben je op de werkplaats het aanspreekpunt. Ook stuur je (leerling)timmerlieden aan. Daarnaast zorg je ervoor dat jij en je collega’s veilig kunnen werken en dat het werk aan de kwaliteitseisen voldoet.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Allround timmerman leer je alles wat je nodig hebt voor dit beroep. Je leert tekeningen en bestek lezen en deze vertalen naar werk. Je leert technieken kennen en werken met gereedschap, machines en tekenprogramma’s. Ook leer je hoe je veilig werkt en aan welke milieueisen je moet voldoen. Daarnaast ga je aan de slag met de wat moeilijkere timmerwerkzaamheden. Als allround timmerman leer je ook hoe je collega’s aan het werk kan zetten, hoe je ze begeleidt en hoe je het werk controleert.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Allround timmerman krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert onder andere:

 • Werk voorbereiden en maten opnemen
 • Tekeningen en bestek lezen en deze vertalen
 • Bekistingen maken
 • Uitvoeren van moeilijke stelwerkzaamheden
 • Tijdelijke ondersteuningsconstructies maken
 • Samengestelde kozijnen maken
 • Scheidingswanden en plafonds maken
 • Uitvoeren van renovatiewerk

Verder krijg je Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica en algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround timmerman kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Casco lijmwerk
 • Schoon metselwerk
 • Wandtegels lijmen
 • Ondersteuningsconstructies
 • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround timmerman werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een middag en avond naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op een van onze dependances in Dordrecht, Hardinxveld, Oud-Beijerland of Wijk en Aalburg. Je krijgt les in vaste lokalen en van een constante groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround timmerman werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Sommige van deze bouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. De praktijkopleider let op onder andere je beroepshouding, werkdiscipline, communicatie en ontwikkeling. Maar, ook op simpele dingen als op tijd komen en je afspraken nakomen. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Uiteraard werk je graag met hout en hou je van klussen. Je bent een aanpakker, hebt ruimtelijk inzicht en kunt zelfstandig werken. Grof werk verrichten (ruwbouw) of gedetailleerd werken (restauratie), als timmerman kun je beide kanten op. Van materialen en gereedschap weet je veel. Ook kun je tekeningen lezen en werken met bouwkundige tekenprogramma’s. Veiligheidsinstructies vind je belangrijk en volg je op. Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken. Daarnaast vind je het leuk het werk te plannen en minder ervaren collega’s te begeleiden en aan te sturen. Buiten werken vind je prima en vroeg opstaan is geen probleem voor jou. Het is belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Over 10 jaar ben ik mooie huizen aan het bouwen

Jasper
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround timmerman kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleiding die goed aansluiten zijn: Middenkader functionaris Bouw, Ondernemend meubelmaker en Uitvoerder Bouw/Infra.

Werken Werken

Na de opleiding Allround timmerman kun je gaan werken bij een timmerbedrijf, bouwbedrijf of aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • een diploma havo,

Lees hier meer over toelating.

Baan bij Bouwmensen
Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. Heb je interesse in dit vak, meld je dan eerst aan bij Bouwmensen. Is dat geregeld, dan kun je je vervolgens aanmelden bij Da Vinci College.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround montagemedewerker houttechniek

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

ALLROUND MACHINEOPERATOR HOUTTECHNIEK

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.