Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround machineoperator houttechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bedient de meest moderne houtbewerkingsmachines en je vindt het leuk beginnende collega’s de kneepjes van het vak te leren! Als allround machineoperator houttechniek werk je bij een bedrijf dat kozijnen, ramen en deuren, maar ook complete vloeren, dakkapellen en daken maakt. Kijk eens naar het raam van de kamer waarin je zit. Heb je er weleens over nagedacht welke bewerkingen er nodig zijn voordat zo’n raam klaar is? Jij stelt hiervoor elementen samen in de werkplaats van je bedrijf. Je bedient complexe machines, zoals CNC machines. Hiermee breng je de automatische productie van houten elementen op gang. Het gebeurt ook dat je machines, zoals een zaag- of schaafmachine, met de hand bedient. Daarnaast bereid je het werk voor door het maken van technische tekeningen.

Naast alle praktische werkzaamheden begeleid je als allround machineoperator houttechniek beginnende medewerkers en stagiaires.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround machineoperator houttechniek leer je verschillende soorten hout en plaatmateriaal kennen. Je leert welke eigenschappen ze hebben en hoe je ze bewerkt. Ook leer je werken met zowel stationaire zaag- en schaafmachines als met computergestuurde machines waarmee je hout kunt zagen, schaven en frezen (CNC machines). Daarnaast leer je wat de risico’s van werken met machines zijn en hoe je veilig werkt. Als allround medewerker begeleid je minder ervaren collega’s. In de opleiding ga je daarom ook aan de slag met vaardigheden als leidinggeven, samenwerken en communiceren.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een ochtend/middag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allroud machineoperator houttechniek volg je beroepsgerichte vakken. Daarin leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak.
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround machineoperator houttechniek kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping in tekenen
 • Verdieping in spuitwerk

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround machineoperator houttechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een ochtend/middag naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze dependance in Hardinxveld-Giessendam locatie Griendaak 5. Een leeromgeving met alleen studenten van de opleidingen hout & meubel en bouw. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround machineoperator houttechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de timmerindustrie. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een ochtend/middag naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent technisch en handig en je vindt het leuk om met hout en machines te werken. Onderdelen moeten exact op maat zijn. Het is daarom belangrijk dat je heel precies en geconcentreerd kunt werken. Ook kun je goed zelfstandig werken en vind je het leuk collega’s te begeleiden en aan te sturen. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Ontwikkelingen in de timmerindustrie staan nooit stil. Je zult je daarom regelmatig nieuwe technieken en werkwijzen eigen moeten maken. Ook wissel je binnen het bedrijf nog weleens van taken en werkzaamheden.

Dit vinden onze studenten

Ik leg altijd alle materialen klaar, lees de tekening, stel de machine in en dan is het draaien maar.

Viktor
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Allround machineoperator houttechniek op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Werkvoorbereider houttechniek.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround machineoperator houttechniek kun je aan de slag in een timmerwerkplaats of in een timmerfabriek.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij deze bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf in de timmer- of meubelindustrie. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of swvmeubel.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

ALLROUND MONTAGEMEDEWERKER HOUTTECHNIEK

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

ALLROUND MEUBELMAKER (SCHEEPS) INTERIEURBOUWER

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.