Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Tegelzetter

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent handig, hebt oog voor detail en levert echt vakwerk! Als tegelzetter bekleed je wanden en vloeren met steenachtige materialen. Denk hierbij aan wanden in een tunnel en vloeren in een winkelcentrum. Maar ook zorg je ervoor dat keukens, badkamers en wc’s er strak uitzien. Je werkt vooral in de nieuwbouw en de renovatie van huizen, kantoren en bedrijven. Op die saaie (betonnen) vloeren en wanden breng je keramische tegels aan en verwerk je tegels van natuursteen en glas.
Wat zijn je werkzaamheden? Je bereidt ondergronden voor en zet de tegelverdeling uit. Vervolgens lijm je de vloer- en wandtegels of je legt/zet ze in specie. Ook het herstellen en afwerken van tegelwerk hoort bij je werkzaamheden.

Als tegelzetter werk je zelfstandig onder leiding van je leidinggevende of een allround tegelzetter.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Tegelzetter maak je kennis met allerlei soorten tegels: verschillende soorten, maten en diktes. Je leert wanneer je voor het aanbrengen van tegels lijm gebruikt en wanneer specie. Aan de hand van tekeningen leer je tegels aanbrengen in keukens en badkamers, flatgebouwen, zwembaden en zelfs buiten. Ook leer je tegels bijsnijden en patronen maken. Als tegelzetter is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met collega’s en communiceren met klanten. Hier ga je in de opleiding dan ook mee aan de slag.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Metselaar krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert:

 • Materialen (tegels, specie, voegen, lijm) kennen
 • Tekeningen lezen
 • Werk voorbereiden
 • Tegels aanbrengen op wanden en vloeren
 • Herstellen van tegelwerk
 • Afwerken van tegelwerk

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Tegelzetter kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Casco lijmwerk
 • Schoon metselwerk
 • Wandtegels lijmen
 • Ondersteuningsconstructies
 • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Tegelzetter werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een middag en avond naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op een van onze dependances in Dordrecht, Hardinxveld, Oud-Beijerland of Wijk en Aalburg. Je krijgt les in vaste lokalen en van een constante groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Tegelzetter werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Sommige van deze bouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. De praktijkopleider let op onder andere je beroepshouding, werkdiscipline, communicatie en ontwikkeling. Maar, ook op simpele dingen als op tijd komen en je afspraken nakomen. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent handig, een harde werker en je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. Ook moet je als tegelzetter gevoel hebben voor vormen en kleuren. Je werkt graag zelfstandig en hebt geen problemen met een steeds wisselende werkplek. Het werk dat je verricht is zichtbaar. Het is daarom belangrijk dat je heel precies werkt en let op details. Je bent klantgericht en voelt je verantwoordelijk voor het leveren van kwaliteit. Daarnaast moet je goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en samen kunnen werken met collega’s. Tot slot is het belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Elke klus is weer anders, dat maakt dit werk leuk.

Timur
Tweedejaars bbl-student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Tegelzetter geeft je toegang tot een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Allround tegelzetter (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Tegelzetter kun je werken bij een tegelzettersbedrijf of bij een aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan bij Bouwmensen
Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. Heb je interesse in dit vak, meld je dan eerst aan bij Bouwmensen. Is dat geregeld, dan kun je je vervolgens aanmelden bij Da Vinci College.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Metselaar

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

TIMMERMAN

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.