Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround tegelzetter

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij draait je hand niet op om voor de moeilijkste tegelklussen! Als Allround tegelzetter bekleed je zelfstandig wanden en vloeren met tegels, door ze te lijmen of in specie te zetten. Je voert ook het meer complexe tegelwerk uit, zoals trappen en rondingen. Daarnaast breng je aan de hand van tekeningen tegels aan in keukens en badkamers, flatgebouwen, zwembaden of zelfs buiten.
Wat zijn je werkzaamheden? Je bereidt ondergronden voor en zet de tegelverdeling uit. Vervolgens lijm je de vloer- en wandtegels of je legt/zet ze in specie. Ook het herstellen en afwerken van tegelwerk hoort bij je werkzaamheden.

Als allround tegelzetter plan en organiseer je de werkzaamheden van het team en ben je op de werkplaats het aanspreekpunt. Ook stuur je (leerling)tegelzetters aan. Daarnaast zorg je ervoor dat jij en je collega’s veilig kunnen werken en dat het werk aan de kwaliteitseisen voldoet.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround tegelzetter maak je kennis met allerlei soorten tegels: verschillende soorten, maten en diktes. Je leert wanneer je voor het aanbrengen van tegels lijm gebruikt en wanneer specie. Aan de hand van tekeningen leer je tegels aanbrengen in keukens en badkamers, flatgebouwen, zwembaden en zelfs buiten. Ook leer je tegels bijsnijden, patronen maken en de hoek om tegelen. Daarnaast leer je de kwaliteit controleren. Als allround tegelzetter is het belangrijk dat je collega’s kunt aansturen en goed kunt communiceren met klanten en opdrachtgevers. Hier ga je in de opleiding dan ook mee aan de slag.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround tegelzetter krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert:

 • Werk voorbereiden
 • De ondergrond voorbereiden
 • De tegelverdeling uitzetten
 • Tegels aanbrengen op wanden en vloeren (met lijm en specie)
 • Herstellen van tegelwerk
 • Afwerken van tegelwerk
 • Plannen en organiseren van werkzaamheden

Verder krijg je Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica en algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround tegelzetter kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Casco lijmwerk
 • Schoon metselwerk
 • Wandtegels lijmen
 • Ondersteuningsconstructies
 • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround tegelzetter werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een middag en avond naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op een van onze dependances in Dordrecht, Hardinxveld, Oud-Beijerland of Wijk en Aalburg. Je krijgt les in vaste lokalen en van een constante groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround tegelzetter werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Sommige van deze bouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. De praktijkopleider let op onder andere je beroepshouding, werkdiscipline, communicatie en ontwikkeling. Maar, ook op simpele dingen als op tijd komen en je afspraken nakomen. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent handig, een harde werker en je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. Ook moet je gevoel hebben voor vormen en kleuren. Je werkt graag zelfstandig en hebt geen problemen met een steeds wisselende werkplek. Het werk dat je verricht is zichtbaar. Het is daarom belangrijk dat je heel precies werkt en let op details. Daarnaast moet je goed kunnen overleggen met opdrachtgevers, kunnen plannen en collega’s kunnen aansturen. Je hebt er geen moeite mee kritisch te zijn op de kwaliteit van zowel je eigen werk als dat van je collega’s. Tot slot is het belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Ik weet nog het eerste vloertje dat ik betegelde. Toen was ik trots! Nu is het veel meer routine geworden.

Jaco
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Allround tegelzetter geeft je toegang tot een mbo-opleiding op niveau 4. Opleiding die goed aansluiten zijn: Middenkader functionaris Bouw en Uitvoerder Bouw/Infra.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround tegelzetter kun je werken bij een tegelzettersbedrijf of bij een aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun jij aanmelden voor deze opleiding.

Lees hier meer over toelating.

Baan bij Bouwmensen
Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. Heb je interesse in dit vak, meld je dan eerst aan bij Bouwmensen. Is dat geregeld, dan kun je je vervolgens aanmelden bij Da Vinci College.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround metselaar

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

Allround timmerman

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.