Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Sport business specialist

Let op: je meldt je aan voor de opleiding Marketing & communication specialist.

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Is sport een passie van je en weet jij allerlei feiten over sport? Bijvoorbeeld wanneer Max Verstappen zijn eerste wereldtitel pakte of in welk jaar de Oranje Leeuwinnen Europees kampioen voetbal werden. Wil jij je verder specialiseren in het vergroten van de naamsbekendheid van talentvolle sporters, het opzetten van marketingcampagnes voor sportorganisaties of het organiseren van sportevenementen? Dan is Sport Business specialist de opleiding die bij jou past!

Sport is emotie en beleving! Als sportmarketeer help jij sporters en sportorganisaties met hun marketing en communicatie. Voor bedrijven is sport een betrouwbare speler om aan zich te verbinden om zo meer naamsbekendheid en klanten te krijgen. Maar ook om producten of diensten te verkopen.

Word een profspeler in de marketing & communicatie!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Sport Business specialist leer je in een sportieve omgeving een marktonderzoek opzetten en uitvoeren. Je leert de resultaten van dit onderzoek gebruiken om een sportcampagne te ontwikkelen en een sportproduct of -dienst in de markt te zetten. Je leert ook hoe je een sportevenement organiseert en hoe je meer bekendheid creëert aan een sport of sporter.

Als Sport Business specialist ben je breed inzetbaar. Zo leer je marketing-, communicatie-, media- en projectplannen, inclusief begrotingen opstellen en promotiemateriaal vormgeven. Daarnaast leer je websites optimaliseren, on- en offline media inzetten en wervende teksten schrijven. Je ontwikkelt allerlei professionele vaardigheden die je in de sportwereld goed kunt gebruiken zoals: presenteren, plannen & organiseren, werken met online tools, samenwerken en wensen van doelgroepen herkennen.

Je behaald met deze opleiding het diploma Marketing & Communication Specialist. Je ontvangt van ons een aanvullend certificaat met het uitstroomprofiel Sport Business.

Thematisch leren en werken
Op het Da Vinci College leer en werk je bij deze opleiding in thema’s. Naast theorie bestaat ieder thema uit een project, stage en simulatie (praktijkleren). Geleerde theorie breng je meteen in de praktijk. Het voordeel hiervan is dat je daardoor snapt waarom je iets moet leren.

school-test-results Vakken

In de opleiding Sport Business specialist krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Sportmarketing
 • Communicatie
 • Sportmanagement
 • Marktonderzoek
 • Mediavormgeving
 • Project- & eventmanagement
 • Data-analyse
 • E-Commerce
 • Divers aanbod van keuzedelen

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Evenementen
 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Praktijkgericht leren
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers in de sportwereld buiten de school en gaan we op excursie. Zo werk je tijdens deze opleiding aan projecten in het Drechtsteden Ondernemerscentrum (DOC) en diverse sportorganisaties in de regio. Samen met je medestudenten werk jij hier aan projecten samen met echte ondernemers. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Sport Business specialist ga je gedurende de drie studiejaren op stage. In je derde en laatste jaar volg je een eindstage van een half jaar. Rond je dat goed af, dan heb je daarna je diploma op zak!

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Als Sport Business specialist ben jij sportief, creatief en een kei in plannen en organiseren. Ook ben je sociaal en erg sterk in taal, zowel mondeling als schriftelijk. En omdat je vaak onder druk en met deadlines werkt, ben je stressbestendig. Je laat je niet snel gek maken. Met het geven van een presentatie aan een groep heb je geen problemen en je durft je mening te geven. Je werkt graag samen met anderen, bent proactief en houdt van afwisseling in je werk.

Social media heeft voor mij geen geheimen. Leuk om daarvan mijn vak te kunnen maken!

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren?
Denk dan aan een extra mbo 4 opleiding. Deze kun je meestal versneld afronden, bijvoorbeeld:

Natuurlijk kun je ook doorstromen naar het hbo. Je hebt dan de keuze uit een Associate degree (2 jaar) of een Bachelor (4 jaar).

office-outdoors Werken

Het voordeel van de opleiding Sport Business specialist met het diploma Marketing & Communication specialist, is dat je in iedere branche wel terecht kunt. Veel (sport)bedrijven hebben een marketing en/of communicatie afdeling in huis. Wil je gaan werken in de sportbusiness kun je denken aan: professionele sportclubs, sportbonden, sport foundations, sportmarketingbureau, commerciële sportbedrijven, evenementen organisaties, overheidsinstellingen. Wil je toch niet gaan werken in de sportbranche dan kun je ook denken aan: banken, ziekenhuizen, bouwbedrijven en winkelbedrijven. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een marketing- of reclamebureau.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Marketing & Communciatie Specialist

Business & veiligheid > Business services

Check opleiding

JURIDISCH & HR SPECIALIST

Business & veiligheid > Business services

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.