Terug naar het overzicht

Business

Business Administration & Control Specialist (Bedrijfsadministrateur & Junior assistent-accountant)

Deze opleiding start in Gorinchem alleen bij voldoende aanmeldingen.

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij werkt heel nauwkeurig, bent zelfstandig en vindt het leuk om met cijfers bezig te zijn! Als business administration & control specialist ben je werkzaam op de financiële administratie van een bedrijf of instelling. Je hebt het overzicht over de gehele administratie. Voor directie en management creëer je inzicht in de financiële positie van het bedrijf. Bij mkb-bedrijven zorg je ook voor het invorderen van facturen.

De werkzaamheden zijn zowel intern gericht: je hebt met interne klanten te maken. En je hebt ook extern contact: met crediteuren en debiteuren. Je houdt je niet alleen bezig met het invoeren van cijfers en de boekhouding. De focus ligt voor een groot deel op het geven van gevraagd en ongevraagd advies over de cijfers van verschillende disciplines binnen het bedrijf. Communicatie speelt dus een belangrijke rol in het werk.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Business administration & control specialist doe je een brede kennis op van bedrijfsprocessen. Denk aan financiële, logistieke, ICT, recht en (bedrijfs)economische processen. Je leert werken met geautomatiseerde systemen en je leert een financiële administratie bijhouden. Ook doe je veel fiscale kennis op op het gebied van omzet-, loon- en vennootschapsbelasting. Daarnaast ga je aan de slag met adviseren en presenteren. De werkzaamheden zijn enerzijds gericht op het controleren, beheren en bijwerken van de dagboeken, anderzijds assisteer je bij de periodeafsluitingen en bij de aangifte van diverse belastingen.

Vakken Vakken

In de opleiding Business administration & control specialist krijg je beroepsgerichte vakken. De inhoud van de vakken is gericht op het voeren van klantencontact, zakelijke communicatie, het verwerken van (financiële) gegevens en het werken in een organisatie. De verdieping krijg je vanuit de vakken Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie en Fiscaal. Behalve kennis werk je uiteraard aan bedrijfsadministratie vaardigheden. Belangrijk in deze opleiding is ook het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden en het omgaan met managementinformatie. Daarnaast is Statistiek een belangrijk vak voor jou als specialist.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens de bol-opleiding Business administration & control specialist. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je werkt zeer nauwkeurig en je bent geduldig. Je houdt van het controleren en analyseren van gegevens. Ook ben je proactief en communicatief vaardig. Daarnaast ben je in staat om situaties te beoordelen waarbij het gaat om een afweging tussen klanttevredenheid en het naleven van de regels. In het contact met zowel crediteuren en debiteuren als met interne klanten stel je je klantgericht op. Je kunt je inleven in hun situatie en wensen.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Business administration & control specialist kun je gaan werken op de financiële administratie van veel verschillende bedrijven, instellingen of gemeentes. Met name de grotere bedrijven en administratie- en accountantskantoren hebben behoefte aan een goede business administration & control specialist. Bij een overheidsorganisatie moet je beschikken over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, bij een commerciële organisatie moet je resultaatgericht zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Business administration & control specialist kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Economische opleidingen sluiten goed aan, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Legal, insurance & HR services specialist

Economie & bedrijf

Check opleiding

Expert IT systems and devices

IT

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.