Business & Veiligheid
Finance specialist
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij werkt heel nauwkeurig, bent zelfstandig en vindt het leuk om met cijfers bezig te zijn! Als Finance specialist ben je werkzaam op de financiële administratie van een bedrijf of instelling. Je hebt het overzicht over de gehele administratie. Voor directie en management creëer je inzicht in de financiële positie van het bedrijf. Bij mkb-bedrijven zorg je ook voor het invorderen van facturen.
De werkzaamheden zijn zowel intern gericht: je hebt met interne klanten te maken. En je hebt ook extern contact: met crediteuren en debiteuren. Je houdt je niet alleen bezig met het invoeren van cijfers en de boekhouding. De focus ligt voor een groot deel op het geven van gevraagd en ongevraagd advies over de cijfers van verschillende disciplines binnen het bedrijf. Communicatie speelt dus een belangrijke rol in het werk.
Wat leer je?
In de opleiding Finance specialist doe je een brede kennis op van bedrijfsprocessen. Denk aan financiële, logistieke, ICT, recht en (bedrijfs)economische processen. Je leert werken met geautomatiseerde systemen en je leert een financiële administratie bijhouden. Ook doe je veel fiscale kennis op op het gebied van omzet-, loon- en vennootschapsbelasting.
Daarnaast ga je aan de slag met adviseren en presenteren. De werkzaamheden zijn enerzijds gericht op het controleren, beheren en bijwerken van de dagboeken, anderzijds assisteer je bij de periodeafsluitingen en bij de aangifte van diverse belastingen.
Vakken
In de opleiding Finance specialist krijg je beroepsgerichte vakken.
- Bedrijfsadministratie
- Bedrijfseconomie
- Fiscale vakken
- Communicatieve vaardigheden
- Statistiek
- Digitale vaardigheden
- Business theorie en praktijk
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
Voorbeelden zijn:
- Ondernemerschap
- Duurzaamheid
- Buitenlandse taal
- Voorbereiding hbo
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!
Stage
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens de bol-opleiding Finance specialist. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Stageperiodes
Bij de opleiding Finance specialist ga je gedurende de drie studiejaren op stage. In je derde en laatste jaar volg je een eindstage van een half jaar. Rond je dat goed af, dan heb je daarna je diploma op zak!
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Je werkt zeer nauwkeurig en je bent geduldig. Je houdt van het controleren en analyseren van gegevens. Ook ben je proactief en communicatief vaardig. Daarnaast ben je in staat om situaties te beoordelen waarbij het gaat om een afweging tussen klanttevredenheid en het naleven van de regels. In het contact met zowel crediteuren en debiteuren als met interne klanten stel je je klantgericht op. Je kunt je inleven in hun situatie en wensen.
Versnelde opleiding met havo/vwo
Zit je nu op de havo of vwo en wil je een overstap maken naar het mbo? Bij deze opleiding kan je meteen beginnen in het tweede leerjaar. Zo haal je in 2 jaar je mbo-diploma Finance specialist!
Voorwaarde om te kunnen starten in het tweede leerjaar:
- Een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo/vwo of een havo/vwo diploma
- Je moet een stageplaats hebben bij aanvang van de opleiding
Je kunt je hier aanmelden voor deze opleiding. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intake en kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek kan je aangeven of je wilt starten in het tweede leerjaar of toch liever in het eerste leerjaar.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Liever nog even studeren?
Denk dan aan een extra mbo 4 opleiding. Deze kun je meestal versneld afronden, bijvoorbeeld:
Met je diploma Finance specialist kun je in een half jaar de opleiding Leidinggeven team/afdeling/project halen.
Natuurlijk kun je ook doorstromen naar het hbo. Je hebt dan de keuze uit een Associate degree (2 jaar) of een Bachelor (4 jaar).
Werken
Na de opleiding Finance specialist kun je gaan werken op de financiële administratie van veel verschillende bedrijven, instellingen of gemeentes. Met name de grotere bedrijven en administratie- en accountantskantoren hebben behoefte aan een goede Finance specialist. Bij een overheidsorganisatie moet je beschikken over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, bij een commerciële organisatie moet je resultaatgericht zijn.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september.
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.