Terug naar het overzicht

Business & veiligheid

Juridisch & HR specialist

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Als Juridisch & HR Specialist weet jij alles over rechten op mbo-niveau.

Jij helpt bij juridische vraagstukken. Jij weet alles over het toepassen van wet- en regelgeving op verschillende terreinen, zoals juridisch zaken, soorten recht, personeelszaken, bancaire zaken en verzekeringen. Je werkt met interne en externe klanten en bereidt adviezen voor in opdracht van je leidinggevende of een opdrachtgever.

In dit beroep heb je te maken met informatie die heel erg vertrouwelijk is. Veranderingen in wet- en regelgeving volgen elkaar snel op. Het is belangrijk dat je je nieuwe kennis snel eigen maakt.

Wat leer je? Wat leer je?

Rechten op mbo-niveau

Tijdens de opleiding Juridisch & HR specialist doe je kennis op over juridische zaken en wet- en regelgeving. Je leert dus heel veel over recht. Ook leer je veel over financiële processen als loon- en inkomstenbelasting, toeslagen en aanmaningen. Daarnaast ga je aan de slag met juridische vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld je weg vinden in wetboeken en jurisprudentie.

Het geven van juridische informatie en advies komt ook aan bod in de opleiding. Net als personeelsbeleid en cao’s. Je leert bijvoorbeeld wat de rechten en plichten van een medewerker zijn, wat goede arbeidsomstandigheden zijn en wat er gebeurt als iemand niet meer kan werken.

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Juridisch & HR specialist doe je bestuurlijke, administratieve en communicatieve vaardigheden op. Je krijgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Procesrecht
 • Strafrecht
 • Arbeidsrecht
 • Financiële processen
 • Bestuurs- en staatsrecht
 • Juridische vaardigheden
 • Schuldhulpverlening
 • Gespreks- en adviesvaardigheden

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Internationaal recht
 • HR-personeelswerk
 • Ondernemerschap
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.

We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Tijdens de opleiding Juridisch & HR specialist ga je gedurende de drie studiejaren op stage. In je derde en laatste jaar volg je een eindstage van een half jaar. Rond je dat goed af, dan heb je daarna je diploma op zak!

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent onderzoekend van aard, proactief en communicatief vaardig. Ook heb je inzicht in bedrijfsprocessen en kun je procesmatig denken en handelen. Je werkt nauwkeurig, maakt je nieuwe kennis snel eigen en beschik je over een flexibele houding.

Dit vinden onze studenten

Ik wil graag rechten studeren op het hbo. Met deze opleiding leer ik hier al veel over. Dus ga ik liever mbo doen in plaats van de havo.

vmbo-scholier

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren?
Denk dan aan een extra mbo 4 opleiding. Deze kun je meestal versneld afronden, bijvoorbeeld:

Natuurlijk kun je ook doorstromen naar het hbo. Je hebt dan de keuze uit een Associate degree (2 jaar) of een Bachelor (4 jaar).

Werken Werken

Na de opleiding Juridisch & HR specialist kun je gaan werken op de administratie van veel verschillende bedrijven, instellingen of gemeentes. Met name de grotere bedrijven en administratie- en accountantskantoren hebben behoefte aan een goede Juridisch & HR specialist. Bij een overheidsorganisatie moet je beschikken over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, bij een commerciële organisatie moet je resultaatgericht zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

studie in cijfers studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

FINANCE SPECIALIST

Business & veiligheid > Business services

Check opleiding

Marketing & communicatie specialist

Business & veiligheid > Business services

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.