Terug naar het overzicht

Logistics

Logistiek supervisor

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent een organisatietalent, vindt het leuk om leiding te geven en je spreekt een aardig woordje over de grens! Vanuit de hele wereld komen goederen via verschillende transportmiddelen in Nederland aan. Een groot deel van deze goederen wordt (tijdelijk) opgeslagen in een warehouse (magazijn) of een distributiecentrum om verder verwerkt of getransporteerd te worden. Als logistiek supervisor geef je leiding aan de werknemers van het warehouse en zorg je voor het werven en begeleiden van personeel.

Ook plan, coördineer en begeleid je de werkzaamheden in het warehouse en zorg je voor een goed verloop van alle goederen. Je stuurt alle activiteiten aan die te maken hebben met ontvangst, controle, opslag, verzamelen en verzendklaar maken van goederen. Daarbij kijk je steeds hoe het werk beter en sneller kan en hoe je kosten kunt verminderen. Je hebt contact met klanten en leveranciers. Het uitvoerende werk laat je meestal over aan je medewerkers. Maar, als het nodig is, help je zelf mee.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Logistiek supervisor leer je alles wat je moet weten over logistiek en leidinggeven. Je leert welke processen er binnen een warehouse (magazijn) plaatsvinden en welke activiteiten daarbij horen. Je leert hoe je voorraden kunt beheren en hoe je planningen maakt voor inkomende en uitgaande goederen. Daarnaast leer je hoe je dat in de administratie verwerkt. Ook is er aandacht voor het verbeteren van processen. Omdat je in deze functie leiding geeft, ga je aan de slag met managementvaardigheden. Dit leer je op leerwerkplekken.

Praktijkervaring
Om het vak zo goed mogelijk te leren werken we veel samen met mensen uit het bedrijfsleven. Zo krijg je les van gastdocenten en bezoek je nationale en internationale bedrijven.

Bbl-opleiding
Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je één dag in de week naar school. De rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf.

school-test-results Vakken

De opleiding bestaat uit een aantal logistieke kerntaken, zoals plannen en organiseren, logistieke ketens, personeelsmanagement en bedrijfsmanagement. Daarin zitten opdrachten die je op school en op je stage uitvoert. Op school doe je de kennis en vaardigheden op die je daarvoor nodig hebt en oefen je in projecten. Op je stage ontwikkel je je daar verder in. Je opdrachten leg je vast in een portfolio. Aan het einde van de opleiding moet je alle kennis, vaardigheden en houdingsaspecten uit de kerntaken beheersen.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Duurzaamheid
 • Culturele diversiteit
 • Voorbereiden HBO
 • Opslag gevaarlijke stoffen
 • Deelmarkten in het transport
 • E-commerce

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Logistiek supervisor werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Het Leerpark in Dordrecht is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Logistiek supervisor werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Bij deze opleiding leer je volgens het Leren op maat principe. Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Het lijkt je leuk om te organiseren en plannen en wil je graag leiding geven. Ook ben je flexibel, assertief en betrouwbaar. Jij houdt het overzicht, ook als het hectisch is. Een 9 tot 5 mentaliteit heb je niet en je vindt het niet erg om in drukke periodes lange dagen te maken. Daarnaast ben je servicegericht, klantvriendelijk en kun je goed presenteren en communiceren.

Dit vinden onze studenten

Werken in de logistiek is heel erg leuk. Je moet snel kunnen schakelen want het loopt niet altijd zoals je hebt bedacht.

Student logistiek supervisor

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met een diploma Logistiek supervisor niveau 4 op zak kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Logistiek supervisor kun je aan de slag in het warehouse (magazijn) van een internationaal groothandelsbedrijf, transportbedrijf, logistiek dienstverlener, distributie-centrum, productiebedrijf of van een andere organisatie binnen de verschillende branches van de handels- en transportsector.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Startdatum September en februari

 

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Ondernemer handel

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

RETAILMANAGER

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.