Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij kunt je goed in kinderen en jongeren verplaatsen! Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je binnen de kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuteropvang. Ook kun je werken bij een organisatie die opvoedingsondersteuning biedt of ondersteuning aan kinderen of jongeren met een ontwikkelingsachterstand, door een beperking of een bepaalde leef- of opvoedingssituatie. Jij biedt opvang en zorg aan baby’s, peuters, kleuters, kinderen en jongeren én stimuleert de ontwikkeling. Je bent een soort mentor en ziet waar kinderen behoefte aan hebben en waar hun talenten liggen. Samen met collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Dat doe je door rust en structuur te creëren, maar ook door aandacht te hebben voor uitdaging, activiteiten en spelen. Stap voor stap bouw je een band op met de kinderen, maar je houdt ook professionele afstand.

Aansturende/begeleidende rol
Met een niveau 4 diploma kun jij een aansturende en begeleidende rol hebben binnen jouw team. Als dat zo is, heb je ook coördinerende taken, zoals roosters en planningen maken en zicht houden op de werkzaamheden van collega’s. Ook ben jij vaak het aanspreekpunt voor ouders en verzorgers en voor externe deskundigen.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en jongeren en ontwikkelings-, leer- gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld een gespecialiseerd activiteitenprogramma, een begeleidingsplan en een gestructureerd (dag)programma opstellen en uitvoeren. Daarbij komt van alles aan bod, natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van het kind: ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseren, normen en waarden overbrengen, interacties tussen kinderen stimuleren, kinderen leren omgaan met praktische zaken zoals geld of huiswerk. Verder leer je wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging, zoals luiers verschonen, aankleden, naar het toilet gaan, eten en drinken. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je in een team en heb je vaak een aansturende of begeleidende rol. Je leert dus ook hoe je samenwerkt en hoe je werkzaamheden coördineert. Daarnaast komt het contact met ouders en verzorgers aan bod. Afwisselend toch?

school-test-results Vakken

In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker krijg je onder andere de vakken:

 • Beeldende Vorming
 • Activiteiten
 • Communicatie
 • Drama
 • Gezond en veilig werken
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Pedagogiek (= opvoedkunde)
 • Simulatie op school (oefenen voor de praktijk)
 • Sport en Spel
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Zorg Kinderopvang
 • Coördinerende taken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Bso
 • Expressief talent
 • Persoonlijk profileren
 • Leider sportieve recreatie
 • Voorbereiding hbo
 • Voorbereiding pabo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als gespecialiseerd pedagogisch medewerker verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. We hebben hier op school mooie ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker loop je meerdere keren stage:

 • Je begint in je eerste jaar met een oriënterende stage.
 • In het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar doe je een ontwikkelingsstage van twee dagen per week.
 • Halverwege het derde jaar begin je met je kwalificerende stage. Dan ga je vier dagen in de week aan de slag met je examens.

Na iedere stageperiode wissel je van stageplek, zodat je brede ervaring en kennis opdoet.

Je kunt ook voor bbl kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en durft verantwoordelijkheid te nemen. In jouw werk heb je direct contact met mensen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen en bent representatief. Voor kinderen ben jij een voorbeeld. Je straalt rust en warmte uit en weet ook afstand te bewaren. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen is elke dag anders!

Versnelde opleiding met havo/vwo

Zit je nu op het havo of vwo en heb je minimaal een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo/vwo? Dan is het mogelijk om deze opleiding versneld te volgen en in twee jaar je mbo-diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker te halen!

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een versneld traject. Kom je daarvoor in aanmerking dan krijg je extra bijscholing voor en net na de zomervakantie zodat je klaar bent om te starten. Het uitgangspunt is plaatsing in het tweede leerjaar tenzij er omstandigheden zijn waardoor je beter in het eerste leerjaar kunt starten.

Meld je hier aan voor locatie Dordrecht of Gorinchem.

Brede opleiding

In het werkveld is veel vraag naar professionals die kunnen werken binnen zowel kinderopvang als onderwijs. Daarom leiden wij jou op tot breed inzetbare professional. Kies je voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, dan begin je in een breed basisjaar en krijg je vakken in zowel de richting Onderwijsassistent als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Na het 1e jaar kun je dus ook nog switchen van richting! Vind je beide richtingen interessant, kies dan in het 2e leerjaar voor het hybride traject. Dat betekent meer leren in de praktijk en ervaring op doen binnen zowel het basisonderwijs als de kinderopvang. Je kunt zelfs 2 diploma’s behalen!

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming of de Pabo. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met het diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 kun je aan de slag als groepsleider of assistent leidinggevende bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, integraal kindcentrum of de voor-, tussen en buitenschoolse opvang (bso). Je kunt ook werken bij organisaties die opvoedingsondersteuning of begeleiding bieden aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Dit vinden onze studenten

Op de kinderopvang is geen dag hetzelfde. Kinderen komen soms met de meest gekke ideeën. Dat maakt het juist zo leuk!

Lianne
Eerstejaars student

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

navigation-arrows-right-1 VAN NIVEAU 3 NAAR 4

Heb jij de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang afgerond, dan kun je de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (bol) versneld volgen. In principe stroom je in het tweede leerjaar in, wat betekent dat je in 2 in plaats van 3 jaar jouw niveau 4 diploma behaalt. Interesse? Meld je aan voor de standaard driejarige opleiding.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Onderwijsassistent

Onderwijs & Kinderopvang > Onderwijs

Check opleiding

Sociaal Werker

Gezondheidszorg & welzijn > Sociaal werk

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.