Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Onderwijsassistent

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij krijgt energie van kinderen en jongeren! Als onderwijsassistent werk je in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs met leerlingen of studenten. Je bent de rechterhand van de leerkracht. Je hebt een breed takenpakket: lessen voorbereiden, zelf les geven en toezicht houden. Ook begeleid je kinderen, meestal op het gebied van taalontwikkeling. Dat doe je 1-op-1 of in kleine groepjes. Administratief werk zoals nakijken hoort ook bij jouw takenpakket. Verder help je bij het organiseren van activiteiten, zoals ouderavonden, sportdagen, musicals en schoolreisjes. Werk je met jonge kinderen, dan heb je ook verzorgende taken.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Onderwijsassistent krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en leer- gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Verder leer je over verschillende onderwijsleermiddelen en materialen en krijg je les over kringgesprekken voeren, toezicht houden en lesactiviteiten voorbereiden. Ook leer je wanneer en welke aandacht een leerling nodig heeft, wat een veilige leeromgeving is en wat er komt kijken bij de verzorging van jonge kinderen. Als onderwijsassistent ben je de rechterhand van de leerkracht en lid van het docententeam. Je leert daarom ook goed samenwerken met collega’s. En natuurlijk horen creatieve vakken bij de opleiding. Afwisselend toch?

school-test-results Vakken

In de opleiding Onderwijsassistent krijg je onder andere de vakken:

 • Pedagogiek (= opvoedkunde)
 • Begeleiden
 • Didactiek (= onderwijskunde)
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Communicatie
 • Cultuur en Religie
 • Sport en Spel
 • Beeldende Vorming
 • Drama
 • Gezond en Veilig Werken
 • Zorg Onderwijsassistent
 • Simulatie op school (oefenen voor de praktijk)

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Bso
 • Expressief talent
 • Persoonlijk profileren
 • Leider sportieve recreatie
 • Verdieping Onderwijsassistent in het vo en mbo
 • Voorbereiding hbo
 • Voorbereiding pabo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als onderwijsassistent verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. We hebben hier op school mooie ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Onderwijsassistent loop je meerdere keren stage:

 • Je begint in je eerste jaar met een oriënterende stage.
 • In het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar doe je een ontwikkelingsstage van twee dagen per week.
 • Halverwege het derde jaar begin je met je kwalificerende stage. Dan ga je vier dagen in de week aan de slag met je examens.

Na iedere stageperiode wissel je van stageplek, zodat je brede ervaring en kennis opdoet.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent betrokken, sociaal, kunt je goed inleven in anderen en bent representatief. Voor leerlingen ben jij een voorbeeld. Je bent ook behulpzaam, georganiseerd, creatief én flexibel. In het onderwijs is elke dag anders!

Brede opleiding

In het werkveld is veel vraag naar professionals die kunnen werken binnen zowel kinderopvang als onderwijs. Daarom leiden wij jou op tot breed inzetbare professional. Kies je voor de opleiding Onderwijsassistent, dan begin je in een breed basisjaar en krijg je vakken in zowel de richting Onderwijsassistent als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Na het 1e jaar kun je dus ook nog switchen van richting! Vind je beide richtingen interessant, kies dan in het 2e leerjaar voor het hybride traject. Dat betekent meer leren in de praktijk en ervaring op doen binnen zowel het basisonderwijs als de kinderopvang. Je kunt zelfs 2 diploma’s behalen!

Vanaf het 1e leerjaar al gaan voor hybride leren? Kijk dan eens naar de combi-opleiding Kindprofessional.

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: leraar basisonderwijs (Pabo), een lerarenopleiding voor voorgezet of middelbaar beroepsonderwijs en Social Work. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met het diploma Onderwijsassistent kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (vmbo), speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of volwassenenonderwijs.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Dit vinden onze studenten

Met kinderen werken geeft me zoveel energie. Het voelt niet als werk!

Laya
Tweedejaars student

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

navigation-arrows-right-1 VAN NIVEAU 3 NAAR 4

Heb jij de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang afgerond, dan kun je de opleiding Onderwijsassistent (bol) versneld volgen. In principe stroom je in het tweede leerjaar in, wat betekent dat je in 2 in plaats van 3 jaar jouw niveau 4 diploma behaalt. Interesse? Meld je aan voor de standaard driejarige opleiding.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Onderwijs & Kinderopvang > Pedagogisch werk

Check opleiding

Sociaal werker

Gezondheidszorg & welzijn > Sociaal werk

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.