Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur mechatronica

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent niet alleen technisch en creatief, maar ook nog eens praktisch en handig! Als eerste monteur mechatronica bouw je van onderdelen volautomatische machines. Lasrobots, sorteermachines, verpakkingsmachines, printers, liften… Jouw machines maken het werk voor veel mensen een stuk makkelijker en minder zwaar. Vaak bouw je machines op maat. Klanten willen soms dat een machine speciale dingen kan. Jij bedenkt hoe je dit kan maken en gaat vervolgens aan de slag met bouwen. Meestal doe je je werk binnen het bedrijf. Het komt ook voor dat je machines en installaties bij de klant bouwt of afbouwt. Je monteert elektrische en elektronische onderdelen en onderdelen die door lucht (pneumatiek) of vloeistof (hydrauliek) worden aangedreven. Daarna sluit je alles aan en stelt de machine in met de computer. Soms maak je eerst een proefexemplaar die de klant mag uitproberen. Werkt alles naar behoren dan zorg je vervolgens ook voor het onderhoud.

Als eerste monteur ben jij verantwoordelijk voor de begeleiding van een team monteurs.

school-teacher Wat leer je?

Eerste studiejaar is breed
De opleiding Eerste monteur mechatronica start met een breed eerste studiejaar. In dit jaar maak je kennis met de vier technische hoofdrichtingen: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Smart Technology, die gezamenlijk het werkgebied van de Mechatronica vormen. Je volgt verschillende lessen en voert opdrachten uit. Hierdoor ervaar je welke richting het beste bij jou past. Aan het einde van het eerste opleidingsjaar maak je een keuze voor de afstudeerrichting. Je studieloopbaanbegeleider helpt je hierbij.

Uitstroomniveau
Kies je voor de richting Mechatronica, dan duurt de totale opleiding 3 jaar. We hebben zowel een niveau 3 als niveau 4 opleiding Mechatronica. In leerjaar 2 volgen jullie hetzelfde programma. Na leerjaar 2 bepalen we samen je gewenste uitstroomniveau.

Inhoud opleiding
In de opleiding Eerste monteur mechatronica komen alle facetten van de levenscyclus van een product aan bod:

 • Het ontwerpen, detailleren en uitwerken van mechatronische ontwerpen
 • Het vervaardigen van deelproducten
 • Bouwen van machines
 • Inregelen, afstellen, uitlijnen en testen van machines
 • Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

school-test-results Vakken

In de opleiding Eerste monteur mechatronica krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle facetten van de levenscyclus van een product: berekenen en tekenen (CAD), maken, testen en inspecteren, gebruiken en onderhouden.

Je volgt onder andere de vakken:

 • Bedrijfskunde
 • Aandrijftechniek
 • Besturingstechniek
 • Constructieleer
 • Praktijk en Project
 • Montage & Onderhoud
 • CNC en draaibanktechnieken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Eerste monteur mechatronica kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Vakmanschap: verbredend en verdiepend in het beroep
 • Ondernemerschap: ZZP/eigen bedrijf
 • Inspelen op innovaties

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Hierin werken we samen met bedrijven uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Eerste monteur mechatronica volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in theorielokalen en in de Duurzaamheidsfabriek. De praktijkruimtes in de Duurzaamheidsfabriek zijn ruim ingericht en voorzien van moderne werkbanken en apparatuur en CNC-machines om te verspanen. Ook kun je virtueel leren lassen en werken met een lasrobot en een waterstraalsnijmachine. Regelmatig werk je hier aan echte vraagstukken van bedrijven uit de regio.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Eerste monteur mechatronica duurt 3 jaar. In leerjaar 1 en 2 loop je 10 lesweken stage. In leerjaar 3 is dat 20 weken.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij vindt het fijn om zowel met je hoofd als met je handen te werken. Je hebt snel door hoe dingen in elkaar zitten. Ook kun je zorgvuldig en nauwkeurig werken. Hierbij neem je de richtlijnen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu serieus. In deze functie heb je veel klantcontact. Je moet dan ook klantvriendelijk zijn en beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Je kunt zowel zelfstandig werken als in een team. Technische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Daarom is het belangrijk dat je deze ontwikkelingen volgt en bereid bent te blijven leren.

Dit vinden onze studenten

Een oplossing bedenken voor een probleem en dan daarna er de apparatuur voor ontwerpen en die ook maken. Dat is toch super interessant?

Feike
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste monteur mechatronica kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Technicus mechatronica systemen.

office-outdoors Werken

Voor een eerste monteur mechatronica is het werkgebied heel breed. Je kunt denken aan metaalbedrijven, de machine-industrie en apparatenbouw in binnen – en buitenland. Maar ook aan zorg- en medische technologie, de agritech sector, logistiek, maritieme sector, smart technology en de energietransitie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Mechanisch operator B

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.