Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Als Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit installeer jij ingewikkelde elektrotechnische installaties. Denk aan een brand- of inbraakalarm of het verlichtingssysteem. Ook data communicatiesystemen (telefoon, internet) vallen onder jouw werkzaamheden. Daarnaast werk je met nieuwe technieken als zonne-energie en domotica. Naast installeren, onderhoud en repareer je deze installaties ook en breng je er wijzigingen in aan. Dit doe je in woningen van particulieren en in utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken. Als eerste monteur begeleid je je minder ervaren collega’s.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

 

Wat leer je? Wat leer je?

Bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties, woning en utiliteit leer je alles over het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties. Je leert hoe je bekabeling en leidingwerk aanlegt en hoe bedrading werkt. Ook leer je alles over schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen. Je leert omgaan met gereedschap, meetinstrumenten en materialen én tekeningen en schema’s lezen. Daarnaast ga je in de opleiding aan de slag met samenwerken, werk verdelen en het aansturen van collega-monteurs.

LEREN WERKEN MET WARMTEPOMPEN VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS

Vakken Vakken

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Daarnaast volg je lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
De opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit volg je op het Leerpark in Dordrecht. De theorielessen volg je in een lokaal, de praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. De leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek sluit aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. De fabriek bestaat uit verschillende pleinen. Ieder plein is gericht op een ander onderdeel van de studie, bijvoorbeeld aandrijftechniek, besturingstechniek en energietransitie. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit duurt drie jaar. Je loopt tijdens de opleiding meerdere blokken van 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, passie voor elektrotechniek en werkt graag met je handen. Je werkt nauwkeurig en levert kwaliteit. Daarbij staat veiligheid bij jou voorop. Je werkt volgens de voorschriften van veiligheid, gezondheid en milieu.
Zelfstandig werken gaat je prima af, maar net zo lief werk je samen met collega’s. Het is belangrijk dat je goed met klanten omgaat. Je werkplek wisselt immers voortdurend. Als eerste monteur heb je vaak meer kennis en ervaring dan je collega’s. Het is jouw taak je collega’s te begeleiden en te motiveren.

Dit vinden onze studenten

Je hebt op een gegeven moment kennis van zaken die anderen niet hebben. Daar word ik wel blij van ja.

Olaf
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie en Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

Werken Werken

Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je aan de slag bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of Bbl Bol of Bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR MECHATRONICA

Techniek > Engineering & Mechatronica

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INDUSTRIELE INSTALLATIES EN SYSTEMEN

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.