Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij werkt graag aan ingewikkelde installaties, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt goed met mensen overweg! Scheepsinstallaties, beveiligingsinstallaties, datanetwerken, telecom installaties, verkeerssignalering… Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen maak je onderdelen voor deze elektrotechnische installaties. Ook voer je reparaties uit en doe je het onderhoud. Inregelen en testen hoort er ook bij. Jouw werk is pas klaar als de klant 100% tevreden is. Je werkt in een industriële omgeving. Vaak binnen maar soms ook in de buitenlucht. Tijdens je werk heb je te maken met collega’s, klanten en werknemers van andere bedrijven. Daarnaast geef je leiding aan collega-monteurs en stagiairs.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leer je alles over het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in de industriële omgeving. Je leert hoe je bekabeling en leidingwerk aanlegt en hoe bedrading werkt. Ook leer je alles over schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen. Je leert omgaan met gereedschap, meetinstrumenten en materialen én tekeningen en schema’s lezen. Daarnaast ga je in de opleiding aan de slag met samenwerken, werk verdelen en het aansturen van collega-monteurs.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Daarnaast volg je lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Monteur elektrotechnische installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen per week naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of in de schoollocatie van het Willem van Oranje college in Wijk en Aalburg. In Dordrecht zit je met je opleiding in een eigen gebouw. In Wijk en Aalburg hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, passie voor elektrotechniek en je werkt graag met je handen. Je werkt nauwkeurig en levert kwaliteit. Daarbij staat veiligheid bij jou voorop. Je werkplek wisselt voortdurend. Het is daarom belangrijk dat je goed met klanten en werknemers van andere bedrijven omgaat. Je past je makkelijk aan. Als eerste monteur heb je vaak meer kennis en ervaring dan je collega’s. Het is jouw taak je collega’s te begeleiden en te motiveren.

Dit vinden onze studenten

In bijna alle installaties zit wel elektronica, als je die basis kent kun je eigenlijk overal gaan werken.

Jaiden
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie en Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je aan de slag bij bedrijven die elektrotechnische installaties en systemen maken en aanleggen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD ELEKTROTECHNIEK EN INSTRUMENTATIE

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.