Terug naar het overzicht

Startcollege, Bouw & infra

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent een echte doener en steekt graag de handen uit de mouwen. Werken in de bouw, dat lijkt je wel wat! Samen met je collega’s een vloer tegelen, een trottoir aanleggen of een muur metselen… Als assistent bouwen, wonen en onderhoud help jij vakmensen bij het uitvoeren van allerlei bouwklussen, zowel binnen als buiten. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat de juiste materialen en gereedschappen aanwezig zijn, dat de werkplaats netjes blijft en je plaatst steigers. Ook help je bij sloopwerk, verfklussen, beton storten en (de)monteer je constructies. Als assistent ben je in de bouw onmisbaar!

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

Werken in de bouw is echt wat voor jou! Met deze 1-jarige opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt en kun je aan de slag op de bouwplaats. In de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud leer je welke gereedschappen, materialen, machines en (half)producten je gebruikt in de bouw. Je leert met handgereedschap omgaan en boren, zagen en schaven. Ook leer je materialen opmeten en onderdelen monteren. Daarnaast leer je hoe je een werkplek inricht en onderhoudt en hoe je een vakman assisteert. Veilig werken is erg belangrijk in de bouw. Hoe je dit doet, komt dan ook aan bod in de opleiding. Net zoals het opvolgen van arbo- en milieuregels.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

4 richtingen
De opleiding bestaat uit 4 richtingen waaruit je kunt kiezen: bouwplaatsassistent timmeren, bouwplaatsassistent metselen, bouwplaatsassistent tegelzetten en bouwplaatsassistent Infra.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in de bouw, infra, afbouw, hout- & meubelbranche, schildersbranche of AMBOR (Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte).

Wat ga je leren?

 • Verzamelen van benodigdheden voor een opdracht en gebruiksklaar maken van de werkplek;
 • Uitvoeren van werkzaamheden;
 • Afronden van werkzaamheden.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Verrijking leervaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
Leren doen we vooral door te doen. Op school hebben we leuke praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je de kneepjes van het vak kunt oefenen en leren. Ook werken we veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar de real deal vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je 10 weken stage tijdens de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud. Dat noemen we ook wel ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). In de praktijk kom jij erachter of het beroep écht bij je past. Op het Da Vinci College bereiden we je goed voor op je stage en helpen we je bij het zoeken van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent een doener, helpt mensen graag en weet van aanpakken. In een assisterend beroep moet men op je kunnen bouwen. Het is dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dat je netjes en nauwkeurig werkt en je je aan je afspraken houdt. Je controleert je eigen werk en als je de instructie niet begrijpt, vraag je om verduidelijking. Alles begint met de juiste voorbereiding!

 

Dit vinden onze studenten

Ik vind het leuk om met machines, computers en je handen te werken. Later wil ik een baan vinden in de wereld van hout.

Abdurrahman

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent bouwen, wonen en onderhoud maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Metselaar, Tegelzetter, Timmerman en Vakman grond-, water-, en wegenbouw.

office-outdoors Werken

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je werken in de volgende branches:

 • Hout- en meubelbranche
 • Schilders- of afbouwbranche
 • Afval- en milieubeheer
 • Onderhoud van openbare ruimtes (AMBOR)
 • De bouw
 • Infrastructuur

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari.

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

 

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent installatie- en constructietechniek

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent logistiek

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.