Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Timmerman

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij hebt ruimtelijk inzicht, werkt graag met hout en kunt goed met gereedschap en machines overweg! Als timmerman maak, repareer en monteer je zelfstandig dingen van hout. Denk aan kozijnen, ramen, deuren en trappen. Maar ook aan dakkapellen, daken, balklagen en vloeren. Dit doe je voor zowel de woning- als utiliteitsbouw (bijvoorbeeld scholen en kantoren). Je bent op de hele bouwplaats te vinden. Binnen en buiten. Soms timmer je mee aan de fundering. De andere keer zit je boven op het dak. Het meeste timmerwerk kun je niet alleen. Je werkt dan ook veel samen met collega’s.

Als timmerman werk je grotendeels zelfstandig onder toezicht van een ervaren kracht.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding timmerman leer je alles wat je nodig hebt voor dit beroep. Je leert tekeningen en bestek lezen en deze vertalen naar werk. Je leert alles over de verschillende houtsoorten en hoe je ze bewerkt. Ook leer je de juiste maten opnemen. Uiteraard leer je werken met gereedschap en machines. Als timmerman is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met collega’s. Hier ga je in de opleiding dan ook mee aan de slag.

Vakken Vakken

In de opleiding Timmerman krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alle praktische vaardigheden die je nodig hebt. Je leert:

  • Tekeningen en bestek lezen en deze vertalen
  • Materialen kennen waarmee je werkt
  • Werken met gereedschap en machines
  • Profielen stellen en kozijnen maken
  • Bekistingen maken
  • Dakwerk, scheidingswanden en plafonds maken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Timmerman kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Casco lijmwerk
  • Schoon metselwerk
  • Wandtegels lijmen
  • Ondersteuningsconstructies
  • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! Deze opleiding bieden we aan op onze dependance aan de Trompweg in Dordrecht en op onze Bouwcampus in Hardinxveld. Een leeromgeving met alleen studenten van de bouw en infra. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Veilig leren in de praktijk
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Voor de praktijklessen hebben we op school een werkplaats, ingericht met alles wat je in dit vak nodig hebt. Je leert hier zowel vaardigheden voor ambachtelijk werk als voor het (veilig) besturen van de machines. Wat je tijdens theorielessen bedenkt, voer je uit in de praktijk. Aan de hand van studieopdrachten en projecten leer je de fijne kneepjes van het vak. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
In de bol-opleiding Timmerman loop je jaarlijks 10 weken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Uiteraard werk je als timmerman graag met hout en hou je van klussen. Je bent een aanpakker, hebt ruimtelijk inzicht en kunt zelfstandig werken. Grof werk verrichten (ruwbouw) of gedetailleerd werken (restauratie), als timmerman kun je beide kanten op. Van materialen en gereedschap weet je veel. Ook kun je tekeningen lezen en volg je veiligheidsinstructies op. Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken. Buiten werken vind je prima en vroeg opstaan is geen probleem voor jou. Het is belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Je maakt gewoon echt hele mooie dingen

Jasper
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Met een diploma Timmerman (niveau 2) op zak kun je doorstomen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround timmerman (niveau 3).

Werken Werken

Na de opleiding Timmerman kun je gaan werken bij een timmerbedrijf, bouwbedrijf of aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Startdatum: september

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma entreeopleiding;
  • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

  • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
  • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Tegelzetter

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

MONTAGEMEDEWERKER HOUTTECHNIEK

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.