Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Vakman grond-, water-, en wegenbouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij weet van aanpakken, bent handig en houdt van werken in de buitenlucht! Als vakman grond-, water- en wegenbouw help je bij de aanleg van rioleringen, bestratingen, bermen, oevers, grondkeringen en waterbouwkundige werken. Met werktekeningen, machines en gereedschap kun je goed overweg. Je verwijdert obstakels, bestaande bestrating, begroeiing, kabels en leidingen en plaatst verkeersafzettingen. Ook graaf je sleuven en plaatst rioolconstructies. Hierbij werk je vaak samen met een machinist. Meestal werk je in publieke ruimtes. Hierbij houd je rekening met (de veiligheid van) omwonenden, voorbijgangers en verkeer.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw leer je welke onderdelen van belang zijn bij grond-, water- en wegenbouw. Een weg staat namelijk niet op zichzelf. Het maakt onderdeel uit van de omgeving. Ligt er bijvoorbeeld ook riolering of stroomt er een sloot naast? Je leert hoe je het voorbereidende grondwerk aanpakt en hoe je bermen en de fundering aanlegt. Ook leer je machines bedienen.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Tekeningen lezen
 • Hoogtes overbrengen
 • Omgaan met kabels en leidingen
 • Grondwerk profileren, egaliseren en verdichten
 • Sleuven graven, aanvullen en verdichten
 • Wegfunderingen en verhardingsmaterialen uitbreken, aanbrengen en repareren

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je weet van aanpakken en vindt het prettig om in de buitenlucht te werken. Je hebt technisch inzicht en bent handig. Instructies opvolgen kun je goed en je vindt het fijn om in een team te werken. Als vakman grond,- water-, en wegenbouw werk je in wisselende diensten. Dit is voor jou geen probleem. Je bent flexibel.

Dit vinden onze studenten

Dat glasvezel komt overal te liggen. Werk genoeg dus.

Patrick
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround Vakman grond-, water-, en wegenbouw (niveau 3).

office-outdoors Werken

Je bent werkzaam in een bedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, water- en wegenbouw. Je opdrachtgevers bestaan onder andere uit aannemers, het particuliere bedrijfsleven of overheidsinstellingen zoals Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Metselaar

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

TEGELZETTER

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.