Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround vakman grond-, water- en wegenbouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij weet van aanpakken, bent handig en houdt van werken in de buitenlucht! Als allround vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je zelfstandig. Je werkt mee aan de aanleg en het onderhoud van weg,- en waterbouwkundige constructies, bestratingen, oeverconstructies en rioolconstructies. Je werkt aan de hand van tekeningen. Met machines en gereedschap kun je goed overweg. Je zet de hoogtes en richtingen van rioleringen en wegverhardingen uit. Ook voer grondwerkzaamheden uit, zoals het graven van sleuven en het afwerken van bermen. Hierbij werk je vaak samen met een machinist en een vakman. Meestal werk je in publieke ruimtes. Hierbij houd je rekening met (de veiligheid van) omwonenden, voorbijgangers en verkeer.

Als allround vakman organiseer je de dagelijkse werkzaamheden en geef je instructies en aanwijzingen aan je collega’s.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw leer je welke onderdelen komen kijken bij het aanleggen van een weg of straat. Wegen en straten maken namelijk onderdeel uit van de omgeving. Ligt er bijvoorbeeld ook riolering of stroomt er een sloot naast? Je leert hoe je het voorbereidende grondwerk aanpakt en hoe je bermen en de fundering aanlegt. Je leert hoe je met de materialen, technieken en machines omgaat. Daarnaast heb je een coördinerende rol, dus leer je goed samenwerken en leidinggeven.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Oppervlaktes en hoeveelheden berekenen
 • Overleggen met bewoners en klachten doorgeven
 • Een maatschets maken
 • Tijdelijke verharding aanleggen met betonplaten
 • Betonnen keerwanden stellen
 • Riolering controleren op waterdichtheid
 • Bemalingen plaatsen en funderingen maken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je weet van aanpakken en vindt het prettig om in de buitenlucht te werken. Je hebt technisch inzicht en bent handig. In een team werken vind je prettig en je vindt het leuk om collega’s aan te sturen en te begeleiden. Als allround vakman grond,- water-, en wegenbouw werk je in wisselende diensten. Dit is voor jou geen probleem. Je bent flexibel.

Dit vinden onze studenten

Binnen zitten is echt helemaal niks voor mij, met dit werk is het altijd 'handen uit de mouwen'. Daar hou ik wel van.

Rob
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Middenkaderfunctionaris.

office-outdoors Werken

Je bent werkzaam in een bedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, water- en wegenbouw. Je opdrachtgevers bestaan onder andere uit aannemers, het particuliere bedrijfsleven of overheidsinstellingen zoals Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround waterbouwer

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

ALLROUND TEGELZETTER

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.