Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround waterbouwer

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

De eeuwige strijd tegen het water in Nederland fascineert je, je weet van aanpakken en je houdt van werken in de buitenlucht! Goede infrastructurele oplossingen binnen de waterbouw zijn cruciaal om overstromingen te voorkomen. Als Allround waterbouwer ben je direct betrokken bij het aanleggen van waterbouwkundige objecten zoals sluizen, beschoeiingen, damwanden en dijken. Ook help je bij de aanleg van nieuwe natuurgebieden en assisteer je bij baggerwerkzaamheden. Er moet meestal nogal wat gebeuren voordat je aan het werk kan: meten en uitzetten, maar ook het aanleggen van aan- en afvoerwegen, omleidingen voor waterstromen en opslag- en losplaatsen voor materialen en machines.

Als allround waterbouwer organiseer je de dagelijkse werkzaamheden en geef je instructies en aanwijzingen aan je collega’s.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround waterbouwer leer je hoe je sluizen, beschoeiingen, damwanden en dijken maakt en onderhoudt. Je leert meten en uitzetten en waterstromen omleiden. Ook leer je werken met de machines en gereedschappen die je in dit vak nodig hebt. Als allround waterbouwer heb je coördinerende rol. Je leert daarom taken verdelen, samenwerken en leidinggeven. Uiteraard besteden we in de opleiding ook aandacht aan veiligheids- en milieuvoorschriften.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround waterbouwer niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Meetlijnen uitzetten en verklikken
 • Oppervlaktes en hoeveelheden berekenen
 • Overleggen met bewoners en klachten doorgeven
 • Houten steigers, remmingwerk en bruggen monteren
 • Houtconstructies onderhouden en repareren
 • Dijkglooiingen en taluds machinaal of handmatig bekleden
 • Assisteren bij aanleggen van natuurvriendelijke oevers
 • Waterbouwkundige verdedigingsconstructieonderdelen maken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround waterbouwer werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround waterbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je weet van aanpakken en vindt het prettig om in de buitenlucht te werken. Je hebt technisch inzicht en bent handig. In een team werken vind je prettig en je vindt het leuk om collega’s aan te sturen en te begeleiden. Als allround waterbouwer werk je in wisselende diensten. Ook werk je steeds op een andere locatie. Dit is voor jou geen enkel probleem. Je bent flexibel en houdt van afwisseling.

Dit vinden onze studenten

Dikke jas en laarzen aan en dan aan het werk. We bouwen de mooiste dingen.

Menno
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren. Na de opleiding Allround waterbouwer kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Middenkaderfunctionaris.

office-outdoors Werken

Als Allround waterbouwer kun je aan het werk bij de sector grond-, water- en wegenbouw van overheidsinstanties, nutsbedrijven en particuliere bedrijven.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround montagemedewerker houttechniek

Bouw & Infra > Hout & meubel

Check opleiding

Allround timmerman

Bouw & Infra > Onderhoud- en verbouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.