Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround Timmerman

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij werkt graag met hout en kunt goed met gereedschap, machines en bouwkundige tekenprogramma’s overweg! Als timmerman maak, repareer en monteer je zelfstandig dingen van hout. Denk aan kozijnen, ramen, deuren en trappen. Maar ook aan dakkapellen, daken, balklagen en vloeren. Dit doe je voor zowel de woning- als utiliteitsbouw (bijvoorbeeld scholen en kantoren). Het kan ook zijn dat je oude gebouwen restaureert. Je bent op de hele bouwplaats te vinden. Binnen en buiten. Als allround timmerman voer je de moeilijkere werkzaamheden uit, zoals complex dakwerk en het maken van tijdelijke ondersteuningsconstructies en samengestelde kozijnen.

Als allround timmerman plan en organiseer je de werkzaamheden van het team en ben je op de werkplaats het aanspreekpunt. Ook stuur je (leerling)timmerlieden aan. Daarnaast zorg je ervoor dat jij en je collega’s veilig kunnen werken en dat het werk aan de kwaliteitseisen voldoet.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround timmerman leer je alles wat je nodig hebt voor dit beroep. Je leert tekeningen en bestek lezen en deze vertalen naar werk. Je leert technieken kennen en werken met gereedschap, machines en tekenprogramma’s. Ook leer je hoe je veilig werkt en aan welke milieueisen je moet voldoen. Daarnaast ga je aan de slag met de wat moeilijkere timmerwerkzaamheden. Als allround timmerman leer je ook hoe je collega’s aan het werk kan zetten, hoe je ze begeleidt en hoe je het werk controleert.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround timmerman krijg je theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert onder andere:

 • Werk voorbereiden en maten opnemen
 • Tekeningen en bestek lezen en deze vertalen
 • Bekistingen maken
 • Uitvoeren van moeilijke stelwerkzaamheden
 • Tijdelijke ondersteuningsconstructies maken
 • Samengestelde kozijnen maken
 • Scheidingswanden en plafonds maken
 • Uitvoeren van renovatiewerk

Verder krijg je Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica en algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround timmerman kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Casco lijmwerk
 • Schoon metselwerk
 • Wandtegels lijmen
 • Ondersteuningsconstructies
 • Electro en installatietechniek voor de bouw

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! Deze opleiding bieden we aan op onze dependance aan de Trompweg in Dordrecht en op onze Bouwcampus in Hardinxveld. Een leeromgeving met alleen studenten van de bouw en infra. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Veilig leren in de praktijk
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Voor de praktijklessen hebben we op school een werkplaats, ingericht met alles wat je in dit vak nodig hebt. Je leert hier zowel vaardigheden voor ambachtelijk werk als voor het (veilig) besturen van de machines. Wat je tijdens theorielessen bedenkt, voer je uit in de praktijk. Aan de hand van studieopdrachten en projecten leer je de fijne kneepjes van het vak. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
In de bol-opleiding Allround timmerman loop je jaarlijks 10 weken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Uiteraard werk je graag met hout en hou je van klussen. Je bent een aanpakker, hebt ruimtelijk inzicht en kunt zelfstandig werken. Grof werk verrichten (ruwbouw) of gedetailleerd werken (restauratie), als timmerman kun je beide kanten op. Van materialen en gereedschap weet je veel. Ook kun je tekeningen lezen en werken met bouwkundige tekenprogramma’s. Veiligheidsinstructies vind je belangrijk en volg je op. Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken. Daarnaast vind je het leuk het werk te plannen en minder ervaren collega’s te begeleiden en aan te sturen. Buiten werken vind je prima en vroeg opstaan is geen probleem voor jou. Het is belangrijk dat je fit bent, want het is zwaar werk.

Dit vinden onze studenten

Op school krijgen we veel praktijkopdrachten waarin de lesstof terugkomt. Dat maakt de opleiding wel goed te doen.

Kobe
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround timmerman kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleiding die goed aansluiten zijn: Middenkader functionaris Bouw en Uitvoerder Bouw/Infra.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround timmerman kun je gaan werken bij een timmerbedrijf, bouwbedrijf of aannemingsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Startdatum: september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround montagemedewerker houttechniek

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

ALLROUND MACHINEOPERATOR HOUTTECHNIEK

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.