Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Pedagogisch medewerker kinderopvang

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent dol op kinderen en kunt je inleven in wat zij leuk vinden! Als pedagogisch medewerker werk je binnen de kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuteropvang. Jij biedt opvang en zorg aan baby’s, peuters, kleuters en kinderen gedurende de dag én stimuleert de ontwikkeling. Je bent een soort mentor en ziet waar kinderen behoefte aan hebben en waar hun talenten liggen. Samen met collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Dat doe je door rust en structuur te creëren, maar ook door aandacht te hebben voor uitdaging, activiteiten en spelen. Stap voor stap bouw je een band op met de kinderen, maar je houdt ook professionele afstand. Daarnaast heb je veel contact met ouders en verzorgers, met verschillende culturele waarden, normen en leefstijlen. Jij houdt rekening met hun wensen en verwachtingen.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en leer- gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld een activiteitenprogramma, een begeleidingsplan en een gestructureerd (dag)programma opstellen en uitvoeren. Daarbij komt van alles aan bod, natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van het kind: activiteiten organiseren, normen en waarden overbrengen, interacties tussen kinderen stimuleren, kinderen leren omgaan met praktische zaken zoals geld of huiswerk. Verder leer je wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging, zoals luiers verschonen, aankleden, naar het toilet gaan, eten en drinken. Als pedagogisch medewerker werk je in een team. Je leert daarom ook goed samenwerken met collega’s. Daarnaast komt het contact met ouders en verzorgers aan bod. Afwisselend toch?

Vakken Vakken

In de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang krijg je onder andere de vakken:

  • Beeldende Vorming
  • Activiteiten
  • Communicatie
  • Drama
  • Gezond en veilig werken
  • Kwaliteit en deskundigheid
  • Pedagogiek (= opvoedkunde)
  • Simulatie op school (oefenen voor de praktijk)
  • Sport en Spel
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Zorg Kinderopvang

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Bso
  • Expressief talent
  • Persoonlijk profileren
  • Leider sportieve recreatie
  • Engels

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. We hebben hier op school mooie ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang loop je meerdere keren stage:

  • Je begint halverwege het eerste jaar met twee dagen stage in de week.
  • In het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar doe je een ontwikkelingsstage van twee dagen per week.
  • Halverwege het derde jaar begin je met je kwalificerende stage. Dan ga je vier dagen in de week aan de slag met je examens.

Na iedere stageperiode wissel je van stageplek, zodat je brede ervaring en kennis opdoet.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en durft verantwoordelijkheid te nemen. In jouw werk heb je direct contact met mensen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen en bent representatief. Je straalt rust en warmte uit en weet ook afstand te bewaren. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen is elke dag anders!

Dit vinden onze studenten

Het leukste aan dit beroep vind ik de afwisseling. Elk kind is anders en heeft een eigen achtergrond.

Josje
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, is de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent een logisch vervolg. Na pedagogisch werk niveau 3 kun je deze opleidingen versneld volgen.

Werken Werken

Met het diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een integraal integraal kindcentrum of de voor-, tussen en buitenschoolse opvang (bso).

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Extra aandacht op niveau 3

Twijfel jij tussen de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang en de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent? Dan is het goed om te weten dat we op niveau 3 extra aandacht besteden aan aan aantal zaken. Heb jij moeite met taal? De ’taaleis’ is op niveau 3 hetzelfde als op niveau 4. Op niveau 3 bieden we jou wat meer ondersteuning om aan die taaleis te voldoen. Naast het standaard vak Nederlands krijg je namelijk ook beroepsgericht Nederlands. Verder zetten we op niveau 3 extra in op leervaardigheden en begeleiding.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken in de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Sociaal Werker

Gezondheidszorg & welzijn > Sociaal werk

Check opleiding

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Onderwijs & Kinderopvang > Pedagogisch werk

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.