Terug naar overzicht Helpende Zorg & Welzijn

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Bij de opleiding Dienstverlening: Helpende Zorg & Welzijn word je opgeleid tot dienstverlener. Ben jij dienstverlenend, zorgzaam, gastvrij en enthousiast? Voel je goed aan waar mensen behoefte aan hebben en werk je graag met mensen? Houd je van plannen, organiseren en praktisch bezig zijn? Dan is de opleiding Dienstverlening met als profiel Helpende Zorg & Welzijn echt iets voor jou. Wil je meer weten over werken in de zorg, kijk naar het filmpje over het beroep.

Versnelde route Dienstverlening: Helpende zorg & welzijn

play button
;
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25498
Startmoment(en): Bij voldoende aanmeldingen 2x per jaar
Het beroep
Lees pagina voor

Na de opleiding Dienstverlening: Helpende Zorg & Welzijn kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Gezonde mensen of mensen met een (chronische) ziekte of een handicap. Dit kunnen ouderen zijn, volwassenen of kinderen. Je werkt in teamverband of onder begeleiding bij mensen thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Je ondersteunt bij de persoonlijke verzorging, je helpt bij huishoudelijke taken en je begeleidt dagelijkse activiteiten. Je kunt ook gaan werken in de kinderopvang, zoals op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Ben jij een doener en weet je van aanpakken? Doe jij graag iets voor een ander en kunnen mensen op jou rekenen? En wil je goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaan? Schrijf je dan in voor de opleiding Dienstverlening. Je wordt opgeleid tot alleskunner. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert dus om dienstverlenend te werken. Hierbij ontwikkel je belangrijke communicatieve vaardigheden, maar is er ook aandacht voor gastvrijheid en het omgaan met verschillende soorten doelgroepen. Tijdens de opleiding staat de ontwikkeling van jouw talenten centraal.

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening en is opgebouwd uit de volgende richtingen:

In het eerste jaar volg je een aantal gemeenschappelijke vakken. en gericht op jouw beroep het vak: skills. Je gaat wel direct in je eigen richting aan de slag.

Je leert naast je vaardigheden voor het beroep van Helpende extra vaardigheden. Hierdoor worden je kansen op een baan straks groter.
Tijdens de opleiding leer je zaken als huishoudelijke en verzorgende vaardigheden, je leert hoe je moet helpen bij sociale en creatieve activiteiten en hoe je iemand kan begeleiden. Ook het bieden van zorg en ondersteuning van cliënten komt aan de orde tijdens je opleiding.

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De opleiding bestaat uit een algemeen basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Het profieldeel van de opleiding is gericht op de werkomgeving van Helpende Zorg en Welzijn. Binnen je profieldeel ga je stage lopen bij zorginstellingen en kinderopvangcentra, of bij een van onze eigen leerbedrijven. De hele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

 

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of je gaat werken.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.